Глаукома? Какво да правя?

Глаукомата е най-честата причина за (необратима) слепота в световен мащаб. Рядко се осъзнава, че тя включва първо увреждане, след това разрушаване на ганглийните клетки в ретината и накрая унищожаването на аксоните, които изграждат зрителния нерв.

 

 

Накратко: зрителният нерв първо е увреден, а след това напълно унищожен. Човек става сляп!

 

Какво правят докторите досега? Опитват се да понижат вътреочното налягане. Това е най-честата причина за увреждане на зрителния нерв. Между другото, идеалното налягане (знаехте ли го?) е 12,6 mmHg. Ако зрителният нерв вече е увреден, се опитваме да свалим налягането под 15 mmHg. Ако зрителният нерв е непокътнат (все още няма увреждане), понижаването на налягането под 20 mmHg е достатъчно. Това е днешното статукво.

 

Почти не се обръща внимание на основните невродегенеративни процеси на ниво ретина и оптичен нерв. Това събужда молекулярния лекар в мен :)

 

Известно е, че пациентите с глаукома имат особено ниско серумно ниво на NAD. Понастоящем NAD е една от тайните за "повече енергия" в САЩ. Предшественик на NAD, който познавате е

 

Витамин В3

или никотинамид (NAM).

 

С тези знания е проведено много правилно рандомизирано (РКИ), плацебо-контролирано кръстосано проучване върху 57 пациенти. Приблизително: 3 g Витамин В3 са тествани срещу Плацебо.

 

Иследванията включват измерване на зрителната острота, вътреочното налягане, кръвното налягане, електрическата активност на клетките в ретината (електроретинография) и тестове на зрителното поле. Някои от вас са минали през това.

 

РЕЗУЛТАТ: След 12 седмици прием на витамин B3 "значителни подобрения". Както на зрителната функция, така и на функцията на нервните клетки.

 

Професор Хуи (Hui) : „Ежедневните високи дози витамин В3 ... могат да помогнат на клетките (нервните клетки!), засегнати от глаукома, да функционират по-добре.

 

Забележително: Това е първото (!!!) изследване на Витамин В3 при хора, което доказва невропротекция на очния нерв.

 

Послепис: Имате цената информация (знанието), имате и Витамин В3 forever young! Какво остава? Действието! Вие решавате! Нали запомнихте 3 грама на ден!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност, и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Источник: Clin & Exp Ophtalm. Sept. 2020, doi: 10.1111/ceo.13818

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват