Затлъстяване? Има ли решение?

В медицината се обсъжда съществуването на така наречения Aдипостат (Adipostaten). Предполага се, че този хипотетично съществуващ център съобщава на организма чрез механизми за обратна връзка, кога е достатъчен приемът на калории.

В мастните клетки се произвежда и освобождава хормонът лептин (от гръцки leptos: тънък, слаб), който предизвиква усещане за ситост в мозъка и спира приема на храна. Толкова за теорията.

 

Познавачите знаят, че хормонът на ситостта лептин се образува от 167 аминокиселини. Ако обаче са налични твърде малко аминокиселини (т.е. протеини), почти няма усещане за ситост. Това означава, че чрез въглехидратно хранене, тялото може да продължи да трупа килограми практически неограничено дълго, докато накрая вече не можете да се поберете през собствената си входна врата. Познати са ни тези предимно американски образи, когато се налага хората да бъдат спасявани от домовете им с кран. Въглехидратите предизвикват отказ на адипостата.

 

Протеините осигуряват усещане за ситост, много по-бързо и по-ефективно от въглехидратите. Освен това, заедно с йода и селена, те подпомагат образуването на хормоните на щитовидната жлеза Тироксин и Глюкагон. Тироксинът осигурява "искрата" за изгарянето на мазнините, която Глюкагонът разпалва.

 

Защо хората да мислят за такива неща по време на празниците?

Добър въпрос, на който всеки сам трябва да си отговори!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват