Истината!

Лекарите занимаващи се с хранене правят нови и все по-нови проучвания. Все повече и повече. Все по-дълго и по-дълго. Целта, да разберете истината за правилното хранене.

 

Най-продължителното проучване на храненето, за което знам, обхваща 2,5 милиона години. Започва преди около 2,5 милиона години и приключва преди около 15 хиляди години. Обхваща времето, когато човекът е пораснал. Когато е трябвало да преживее дълги периоди на суша, глад и лишения въпреки голямото ежедневно физическо натоварване. Станал е твърд и упорит.

 

И какво е ял човек тогава? Експертът тук е професор Л. Кордейн (L. Cordain), физиолог от Държавния университет в Колорадо. Той е посветил целия си живот на този въпрос. Изучавал е вкаменелости, както и индианците в Амазонка и коренното население на Индонезия. Резултатите от изследванията му могат да бъдат обобщени в шест твърдения (цитат):

 

 

  • Месо от диви животни е било основният компонент на диетата.

  • Не са консумирали зърнени храни, защото земеделието започва едва преди около 15000 години. Дивите треви били рядко срещано средство за защита.

  • Нямало рафинирана захар, само много рядко мед.

  • Хората от каменната ера не са могли да ядат млечни продукти. Дори вие едва ли бихте успели да хванете живо голямо диво животно и да го издоите!

  • Въглехидрати са осигурявали само диворастящи плодове и зеленчуци. Поради това дялът на въглехидратите е бил много по-нисък, отколкото днес.

  • Мазнините са били предимно под формата на омега-3.

 

Това се нарича генетично правилно храна. Храна, която ни подхожда. За нашите гени. Опитахме се да обобщим тези знания в новата пирамида на живота (а не в пирамидата на храненето).

 

Искате ли да е още по-кратко? Още по-точно? А сега просто започнете да се наслаждавате! Поглезете тялото и ума си с, и САМО с:

 

Месо

Салати

Риба

Зеленчуци

Яйца

Ядки

Растително олио

(зехтин, ленено масло, кокосово масло)

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват