Кетоза – един забравен природен закон!

Много е изписано за Кетозата. Има много различни мнения. Четем, че кетогенното хранене е много опасно, високо рисково, хранене, което те прави слаб но подкиселява организма и кара мускулите да се топят. Так например пише Германското сдружение за борба с рака.

 

Трябва ли една такава организация да е толкова безотговорна и да говори нелогични неща? Наистина ли трябва хората работещи там, да нямат никакво уважение към природата, еволюцията? Нека бъдем разумни и да разгледаме кетозата в нейната истинска светлина.

 

  • Това, което се знае е,че всички се раждат в кетоза. Кетозата е от съществено значение за нормалното развитие на мозъка при бебетата. Бебето също се нуждае и от глюкоза. И двете хранителни вещества са есенциални.

  • Нивата на кетони в кръвта на новородените обикновено са между 0,5 и 1,5 mmol на литър. Рядко 2 до 3 mmol на литър. 2 mmol на литър се смята за добра кетоза.

  • Въз основа на този факт можем да заявим: образуването и използването на кетонни тела не е екстремна „диета чудо“ или вредна програма или програма за спешни случаи“, и със сигурност не е метаболитно най-лошия сценарий. Това е нормален физиологичен процес, който се активира при необходимост, и може да бъде изключван.

  • Забелязахте ли? Може да се включва и изключва. Една много важна забележка!

  • Кетозата ни е помогнала да станем хора и е ускорила процеса значително (развитието на мозъка!). Така че кетоните са не само източник на енергия, но и важен предавател на сигнали (генни превключватели, растеж на мозъка, невронна мрежа).

  • И сега идва най-интересното, практически не познато за съвременния свят. Нашите предци са използвали кетозата, при това доста умело. Под предци имам предвид човешките същества, здрави, слаби, изключително подвижни, издръжливи, с много бистър ум, бързи рефлекси (как иначе?) и изключително умни. Иначе нямаше да оцелеят.

 

Ако подходите разумно към мистериозната дума „кетоза“, без да се пените, бързо ще разберете, че кетозата може да се използва доста ефективно при различни състояния:

 

  • Тези, който искат да подкрепят терапията си срещу сериозното заболяване Рак, трябва да минат в кетогенен режим и да останат в него до подобряването на състоянието си и дори и след това.

  • В случай на генетичен дефект при транспортирането на захар до мозъка (GLUT1-недостиг), обикновено се изискват по високи нива на кетони в кръвта. Те компенсират липсата на глюкоза в мозъка.

  • При пациенти с епилепсия, преминаването в кетогенен режим спира епилептичните пристъпи. През първите 2 до 5 години диетата трябва да е изключително строга, след това може да се отпусне малко.

  • При деменция, леката кетоза подобрява много състоянието на пациентите. А строгото кетогенно хранене прави чудеса!

  • Всеки, който иска да отслабне с кетогенна диета, трябва да я спазва стриктно до постигане на желаните килограми. След което може да си позволява малки изключения, но трябва да го компенсира с повече спорт.

  • Спортистите могат да използват кетозата в подготвителния цикъл и по време на състезанието.

  • Това се отнася и за хората, който имат голямо психическо натоварване и трябва да останат дълго време концентрирани, имам предвид хирурзите.

Този списък има има за цел да ви замисли. Да ви отпусне малко. Да спрете да се пените, когато учите думата „кетоза“. Трябва да свикнете с факта, че сте били в кетоза като бебе, че сте се родили в кетоза. Може би природата е имала нещо в предвид? Може би кетозата е един забравен природен закон? И ако се съобразим със него, може и да се случи чудо! И още по-важно:

 

Кетозата дава огромни ползи. Решителни и огромни, ползи които нашите предци са знаели и използвали.

 

Дали е възможно, ние съвременните хора да не знаем изстината? Възможно ли е пътят който сме поели да ни води към упадък? И само някой от нас да знаят истината и правилния път?

 

Опитайте сами! Вземете ползите!

 

И не забравяйте, силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

https://zavinagizdrav.bg/

 

Източник: Ulrike Gonder,

Der Keto Kompass“

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват