Колективното подсъзнание

Великият психолог К. Г. Юнг (C.G. Jung) говори за колективно подсъзнание. Освен собственото си подсъзнание, той си представя и колективно подсъзнание в, което е закотвена всяка мисъл, която някога е била мислена в историята на човечеството. Той вярва, че това колективно подсъзнание формира и индивида.

 

Всички знаем за силата на подсъзнанието. Знаем, че мислите се превръщат в материя. Защото мислите се превръщат в думи. Думите водят до действия. А делата водят до значение. Винаги, когато се създава нещо велико - например мост свързващ континенти - в началото има една мисъл.

 

Ако си представим колективното подсъзнание като огромен океан, тогава ние, хората, сме отделните вълни, които сякаш сами се носят по океана, оформяйки индивидуалния си живот, за да се слеят отново в безкрайната шир на колективното подсъзнание накрая.

 

Харесва ми тази идея. Но не ми харесва фактът, че в момента безбройните негативни мисли от разделеното общество тровят не само собственото ни подсъзнание, но и целия океан. Това може да доведе до забавяне на цялото общество, както и на следващите поколения.

 

И обратното, обичам цитата на великия лекар Алберт Швайцер (Albert Schweizers), който казва: "Единствените важни неща в живота са следите от любов, които оставяме след себе си, когато си тръгваме без да искаме и трябва да се сбогуваме.".

 

С тази мисъл в сърцето си ви изпращам към един прекрасна и ползотворна седмица.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват