Наистина ли Диабет Тип 1 не може да бъде излекуван?

В общи линии не. След като клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин бъдат унищожени от автоимунитета, организмът просто вече не може да произвежда инсулин. Не може. След това всичко зависи от доставката, инжектирането на инсулин, за да може да използва дневната захар в кръвта.

 

Добре. Някой може да възрази: Ами ако хората не ядат захар? Опровержение: Организмът сам произвежда малко захар. Винаги. А това вече може да е прекалено много. Аргументът е правилен.

 

Съществуват отделни случаи, които опровергават тези аргументи. Отделни случаи, в които човек просто е направил нещо различно. Отклони се от предписания път, от насоките. Един такъв индивидуален случай е шестгодишно момче.

 

Спешен прием в клиниката. Прекомерна жажда, прекомерно уриниране, кръвна захар 300, HbA1c 10,4 %, което е твърде много (граничен диапазон 5,7 - 6,4 %). Ясен случай на Диабет Тип 1.

 

Той е лекуван с инсулин, както обикновено. Само че този път, е направили нещо различно: осем седмици по-късно момчето било подложено на

 

безглутенова диета.

 

По-точно: шест хранения на ден, без глутен, само 24% въглехидрати, 26% протеини и 49% мазнини. И тогава това става чудо. Неочакваното.

 

Диабетът Тип 1 изчезна. Момчето е здраво. Кръвната му захар се нормализира. Неговият HbA1c остава стабилно нормален. И това продължава 20 месеца. Вероятно завинаги.

 

В този индивидуален случай това означава: диабет Тип 1 е излекуван! Чрез безглутенова, нисковъглехидратна диета!

 

Шегата: Това, което действа при един пациент, със сигурност ще действа при хиляди. Само че никой не го опитва. Кой български диабетолог, кой български интернист би си помислил да:

1. прочете този труд,

2. да действа по същия начин?

 

Познайте де?!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: BMJ Case Reports 2012; doi: 10.1136

1 коментар

  • Антъни Уйлям обяснява, че всички “автоимунни заболявания” са причинени винаги от хронично присъстващ вирус, който променя телесни клетки и тогава имунната с-ма ги атакува. Но имунната система никога не атакува тялото и винаги се опитва да му помогне.
    Горния случай с диабет тип 1 е същия. Детето е поставено в режим на самолечение и тялото му се е отървало от патогена след, което се е възстановило.

    Георги Георгиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват