Няколко думи за зеленчуците!
Помните ли статията за маймуните? 70% листа! Дали те не са в кетоза? 70% зеления! Дали организмът им е подкиселен? 70% листа! Техният организъм със сигурност е алкален. Преди всичко яжте това, което расте над земята. Идеално е, когато е зелено. Това, което расте под земята, съдържа твърде много нишесте (въглехидрати), като картофи и корени.
Проучване на Лондонския университет върху 65 226 британци (Journal of Epidemiology & Community 2014; 68:856-862) доказва, че зеленчуците и плодовете удължават живота. Разбира се зеленчуците удължават живота повече отколкото плодовете:
-
Порция пресни зеленчуци (75г) дневно, намаляват риска от смърт с 16%.
-
Порция пресни плодове (150г) дневно , намаляват риска от смърт с 4%. ПРЕСНИ!
-
Плодовете в консерва или сок, съкратяват живота. Още веднъж: СЪКРАЩАВАТ ЖИВОТА!
Разбира се, това, което ядете, трябва да е прясно, узряло и естествено. БИО зеленчуците ни снабдяват с лесно достъпни жизнено важни вещества в шейкове, салати или супи. Зеленчуците за предпочитане трябва да идват от контролирано биологично отглеждане, от региона и да са сезони. Разбира се това което расте във вашата собствена градина е най-добро. АКО Е БИО! Ако пръскате с отрови или торите с изкуствени торове, трябва да сте наясно, че тровите не само себе си, но и своето семейство!
БИО зеленчуците отглеждани навън съдържат повече хлорофил и есенници хранителни вещества, отколкото зеленчуците, салати и билки отглеждани в оранжерия.
Разбира се, зеленчуците могат и да се пият. Прясно изцедени сокове или смутита. Не забравяйте обаче да хвърлите едно око на въглехидратите. Те също се броят, точно като тези от бисквитите и гумените мечета. Например доматен сок (2.1г въглехидрати/100г), сок от кисело зеле (1.5г въглехидрати/100г), сок моркови ( 6.8г въглехидрати/100г). Сока от моркови, целина и червено цвекло е вълшебен еликсир, който прави чудеса.
Към всяко ядене добавяйте голяма салата от различни сезонни зеленчуци, добре е марулята да присъства постоянно. Това запълва стомаха и доставя есенциални вещества, които поддържат нивата на кръвната захар стабилни.
Горчивите вещества от зеленчуците и билките са изключително ценни. Те потискат апетита, хармонизират киселинно – алкалния баланс в тялото, правят детокс и подобряват работата на черния дроб. Три седмична диета с горчиви билки и зеленчуци регенерира всички храносмилателни органи.
Естествено горчиви са: артишока, алабаш, маруля, броколи, брюкселско зеле, зеле, ряпа и т.н... Те съдържат много от горчивите вещества наречени Глюкозинолати.
Дивите растения: див чесън, кресон, коприва, глухарче, рукола, водна леща, киселец, кервиз, каперси, предават страхотен вкус на супи и салати. Можете също да добавите червеника, сминдух, офика, естрагона, зелен кориандър, куркума, майорана, риган и градински чай. Те предават малко горчив вкус и са изключително полезни.
Зеленчуците и (киселите!) плодове съдържат ценни фибри, които ви поддържат стройни и предпазват от рак. Увеличаването на фибрите само с 10 грама на ден намалява риска от инфаркт с 19%.
Знаете ли какво? За да ви улесня максимално, ще направя за вас таблица в която ще вкарам повечето зеленчуци и ще напиша съдържанието на въглехидрати на 100 грама. Таблицата ще бъде разделена зелена/ жълта/ червена секция, сещате се какво означават цветовете :). Таблицата ще бъде качена отдолу като снимка. Може да я изтеглите на телефона си и да я имате на всякъде с вас :).
Надявам се да Ви замисли!
Там, навън сред природата ви очакват нови идеи и вкусове. Бих казал, там ви очаква, „здравето“ за което жадувате :). Не е зле да хвърлите едно око на приложената таблица.
И не забравяйте, силата е във вашите ръце!
Поздрави :)
Георги Терзиев