Отнема време!

Ако решите да обърнете живота си с главата надолу. От сега нататък да живеете щастливо, пълни с енергия и здрави. С други думи, от сега нататък да се храните генетично правилно, ще останете изненадани. В началото нещата не са толкова добре!

 

По-точно казано: ако спрете да пълните гените си с „боклук“, тоест ако спрете да ядете празни въглехидрати, в началото няма да се чувствате добре. Няма да сте по-щастливи, или по-продуктивни, а ще сте по-изморени и по-депресирани. В първите дни е така. Нищо чудно, въглехидрат, тоест захарта е наркотик. Наркотик който пристрастява. И когато спрете да приемате наркотик към който сте пристрастен, страдате. Разбирате за какво говоря, абстинентна криза. Въпросът е: колко време трае?

 

Този въпрос е отнесен към доктор Фини (Dr. Phinney, Nutr Metabol 2004, 1:2). За да може да отговори най-точно, той първо проучва историята на ескимосите, после на европейците, на гренландците и накрая организира свое собствено изследване. И открива, че процеса на преминаване от въглехидрат към мазнини и протеин е

 

една седмица.

 

След седмица без дрога, въглехидрат (от 20-50 грама на ден, по малко е невъзможно), ще бъдете отново продуктивни и енергични. Доказано на ергометър! Според доктор Фини, това се отнася както за професионалните спортисти, така и за нормалните хора.

 

Разбира се по някога отнема малко повече време. При доктор Шватка (1881 година) е отнело 2-3 седмици. Той е трябвало да се храни кетогенно по време на експедицията си до Хъдсън Бей. Когато разгледаме всички изследвания и доклади можем да обобщим: ние сме напълно енергични след 3-4 седмици кетогено хранене. Напълно означава, че ние сме по-добре от преди, когато сме се хранили с въглехидрат.

 

 

Защо по-добре? Защото неизбежно сте загубели мазнини през това време. Вие сте отслабнали. И тъй като, неизбежно (чисто аритметично) се е повишило вашето VO2 Max. Максималното количество кислород, което можете да преработите в клетките се е повишило. Това е най-сигурната мярка за ефективност и за вашата биологична възраст. С други думи, независимо дали ви харесва или не, Вие ще станете биологично по-млади.

 

Това от което до сега сте се боили и избягвали, а именно мазнините играят решителна роля. Ескимосите и много от професионалните спортисти знаят тази тайна. Те трябва да получават енергията си от някъде. И ако изключим захарта, трябва да включим полезни мазнини (омега 3). 80% от ежедневното ви храна трябва да са полезни мазнини.

 

Кой не се нуждае от мазнини? Обикновения български гражданин. Хората с наднормено тегло. Те носят мазнините със себе си и то в елегантни форми. На тях им трябват само протеин и зеленчуци. Те първо горят собствените си мазнини. Когато целта е постигната, желаните килограми са на лице, тогава се вкарват мазнините.

 

Между другото, доктор Фини поставя голям акцент върху минералния баланс в тялото, защото само тогава кетогената диета работи добре. Той подчертава значението на правилното съотношение между натрия и калия. Ескимосите знаят това. Те пият „крайбрежен лед“, който отчасти е обезсолена ледникова вода. Умно!

 

Никой от нас не трябва да гадае, дали минералите ни са в добро съотношение. Всеки личен лекар може да ги измери минералите в кръвта. Не мислете, а действайте! Нали разбрахте, калий и натрий. Или казано по друг начин, зелени зеленчуци и готварска сол.

 

Дали си струва да опитате? Дали си струва да лишите раковите клетки от храна? Решете сами!

 

И не забравяйте, силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

https://zavinagizdrav.bg/

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват