Протеинът и имунната система

"Човешката имунна система се състои от 1,5 кг протеини" - казва професор Баенклер (Baenckler) от университета в Ерланген, Германия. Едно просто изречение. Брилянтно изречение. Гениален, защото отваря вратата към разбирането ни за човешката имунна система. За която имаме само смътни представи. Чували сме, че има огромен брой видове клетки. Нещо като Т-лимфоцити, помощни клетки, клетки-убийци и други... във всеки случай, объркващ брой индивидуални фактори. Като неспециалист не можете да получите представа за имунната система. Но ако не можете да си представите нещо, не можете да го разберете и със сигурност не можете да го промените. Можете да промените само нещата, които разбирате.

1,5 кг протеини... разбирате ли. Логично е това да се отнася за средностатистическия човек. Ако в организма на човек има по-малко протеини, имунната му система е по-слаба. А ако има повече, има по-силна имунна система. Как измервате това? В кръвта, разбира се. Личния лекар прави това по 100 пъти на ден. Нивото на белтъчините в кръвта се счита за нормално между 6,60 g% и 8,70 g%. Така, че средностатистическият човек със 7,65 g% има имунна система от 1,5 кг протеини. Ако сега нивото на протеините ви е 6,9 g%, значи имате и слаба имунна система. Тогава вие сте този, който се разболява повече от 3,5 пъти годишно. Болен от грип. Средностатистическият българин се разболява 3,5 пъти годишно. Ако нивото на протеините ви е над 8,0 g%, значи сте един от победителите. Човек, който има силна имунна система и поради това почти не боледува. Така че можете сами да определите размера на имунната си система с едно просто измерване, което всеки личен лекар прави всеки ден.

 

Учене от професионалистите

 

Немският триатлонист Юрген Цак(Jürgen Zäck) описва тази връзка по прекрасен начин. Веднъж той каза, че като състезател е свикнал да боледува от грип 10 пъти годишно. Кашлица, настинка, възпалено гърло и т.н. Просто така е. След това прочел за протеините и имунната система, увеличил приема на протеини до 34%, т.е. една трета от общите калории на ден, и... ето, че сега той никога не боледува. Разлика като ден и нощ. Между другото, през същата година той печели второ място на световното първенство по триатлон в Хавай.

Сега разбирате ли, че протеините са полезни за вас? Протеина е чудотворното средство, което най-накрая укрепва имунната ви система, така че да се разболявате много по-рядко или почти изобщо. Може би дори няма да се разболеете от рак! Защото връзката между рака и имунната система е разбираема за всеки неспециалист!

 

По-рядко болни, по-бързо здрави

 

Искате ли да направите имунната си система по-мощна? Тогава протеините са от ключово значение, тъй като по време на инфекция нуждата от протеини се увеличава с 30-40 %. Само с висок прием на белтъчини ще поддържате имунната си система в добро състояние и ще поддържате мускулна маса, за да можете да се възстановите бързо след заболяване.

Един вирус може да се размножи с милиарди в рамките на часове. Сега милиони имунни клетки трябва да бъдат сглобени от наличните аминокиселини за възможно най-кратко време, за да се защитят. За да си набави аминокиселините, тялото ви използва по най-бързия възможен начин аминокиселинните си запаси - мускулите. Това е и причината да губите ценна мускулна маса при всяка инфекция. По време на инфекции или след операции трябва да увеличите приема на протеини с 30 %. Едва ли можете да направите това с нормалната си диета. За допълнителни 90 г протеини ще трябва да изядете две огромни говежди пържоли от 250 г или да изпиете два литра и половина мляко.

Съвет: Два до три протеинови шейка (Четирикомпонентен протеин forever young Power - КЛИК) осигуряват повишената нужда от протеини по време на инфекция.

 

Глутаминът повишава ефективността на имунната система

 

Вече знаете, че мускулите, които са най-големият резервоар на аминокиселини в организма, са основният доставчик на аминокиселини за имунната система. Аминокиселината Глутамин също се произвежда в мускулите. Глутаминът е основният градивен материал и гориво за имунните клетки. Те не изгарят захар, а Глутамин. По време на заболяване от мускулите се извлича пет до десет пъти повече Глутамин от обичайното и се предоставя на имунните клетки. Следователно дефицитът на Глутамин е предварително програмиран. При недостиг на Глутамин активността на фагоцитите и клетките-убийци намалява, а с това и способността им да се борят с вирусите и бактериите или да ги поглъщат. Накратко: имунната система се проваля.

Съвет: Една супена лъжица Глутамин (L-Глутамин forever young - КЛИК) сутрин и вечер може да подобри значително структурата и активността на имунните клетки.

 

Вашата имунна аптека

 

Други важни вещества също подпомагат имунната система

 

  • 2 - 3 пъти повече витамини: Потребността от витамини по време на болест се увеличава два до три пъти. Витамините помагат на имунната система да изгражда протеини. Най-добрият начин да направите това е чрез правилно дозирани комбинации от витамини. Аз познаван само 1 препарат, който е доказал своята ефективност (само 1!). Мултивитамини forever young Vitamineral 32 - КЛИК

     

  • 4 - 5 пъти повече антиоксиданти: 1000 - 3000 mg Витамин С, 400 - 600 mg Витамин Е и аминокиселината Цистеин.

     

  • 50 - 90 грама лесно смилаеми протеини разпределен през деня. Четирикомпонентен протеин forever young Power - КЛИК

     

  • По 1 супена лъжица Глутамин сутрин, обед и вечер. L-Глутамин forever young – КЛИК

 

Протеините са полезни за Вас. Протеините Ви поддържат здрави. Доказано. Защото "човешката имунна система се състои от 1,5 кг протеини". С надежда. Но от днес това зависи изцяло от Вас. В края на краищата, рядко получавате предложение от семейния си лекар: бихте ли предпочели да не боледувате никога в бъдеще вместо 10 пъти годишно?

Тук получавате такава оферта. Подобно на предците си (те са знаели това...), приемайте една трета от дневните си калории под формата на протеини. На практика това означава: поне удвоете приема на протеини. И изведнъж ще изпитате колко красив може да бъде животът без грип, без бронхит, без треска и цялото това досадно дращене на гърлото в края на есента.

 

Протеините са полезни за вас!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват