Проучване: Витамин D може да предотврати 30 000 смъртни случая от рак

Според изследователи от Германския център за изследване на рака, приемът на витамин D би могъл да спаси хиляди хора с диагноза рак от смърт всяка година и да им осигури общо над 300 000 години живот. Същевременно това разбира се, би намалило значително разходите за здравеопазване.

 

Всеки над 50 години трябва да приема Витамин D

 

В продължение на много години се провеждат изследвания за влиянието на приема на Витамин D върху голямо разнообразие от заболявания. Фокусът е върху хроничните възпалителни заболявания, диабета, респираторните заболявания и рака.

 

Трите последни мета-анализи (в които са оценени висококачествени клинични проучвания от последните години) стигат до заключението, че хранителните добавки с Витамин D биха намалили смъртността от рак с 13%. Изследователи от Германския център за изследване на рака пренасят тези резултати в Германия и изчисляват, че ако всички германци на възраст 50 и повече години приемат Витамин D като хранителна добавка, в Германия ще умрат 30 000 души по-малко от рак и ще се удължат 300 000 години живот. Изследването е публикувано в Molecular Oncology на 4 февруари 2021 г. (1, 2).

 

Спестете над 250 милиона евро с Витамин D!“

 

"В много страни по света смъртността от рак за щастие е намаляла през последното десетилетие", казва Херман Бренър, епидемиолог в Германския център за изследване на рака. "Но тъй като разходите за лекарства срещу рак са огромни, успехът е скъп. От друга страна, Витамин D е сравнително евтин."

 

Дефицитът на Витамин D е широко разпространен, особено сред по-възрастното население и сред пациентите с онкологични заболявания. Бренър и колегите му изчисляват също така разходите, които биха възникнали, ако цялото германско население над 50 години започне да приема Витамин D (дневно 1000 IU витамин D за 25 евро годишно), и сравняват резултата със сумата, която би била спестена поради отпадането на необходимостта от терапии за лечение на рак. За средностатистическа терапия на рак през последната година от живота на пациента учените изчисляват 40 000 евро. Спестените средства от Витамин D възлизат на 254 милиона евро годишно.

 

Финландия: Смъртността от рак е с 20 процента по-ниска

 

Бренър също така е на мнение, че може да се мине без рутинна проверка на индивидуалното ниво на Витамин D, тъй като не е необходимо да се страхуваме от предозиране с 1000 IU Витамин D. Поради това разходите за съответна проверка не са взети предвид в неговото проучване - не на последно място, защото такава предварителна проверка не се извършва и в повечето проучвания на Витамин D.

 

"Тъй като Витамин D може да има такова положително въздействие върху смъртността от рак (да не говорим за спестените разходи), трябва да търсим начини да се справим с широко разпространения дефицит на Витамин D сред възрастното население на Германия", смята Бренър. "В много страни от години храните се обогатяват с Витамин D - например във Финландия, където смъртността от рак е с 20% по-ниска, отколкото в Германия. Освен това витаминът има и други ползи за здравето, като например може да намали смъртността от белодробни заболявания. Освен това добавката на Витамин D е толкова безопасна, (всички знаят), нали го даваме на новородените за добро здраве на костите (профилактика на рахита)."

 

Набавяне на Витамин D чрез слънце през лятото

 

Ако се замислите и за това, че можете да оптимизирате нивото на Витамин D през топлия сезон напълно безплатно сте напълно прави. Именно ако просто - според Германския център за изследване на рака - излизате на слънце три пъти седмично за по 12 минути и се уверите, че лицето, ръцете и поне част от краката ви са открити и не са намазани със слънцезащитен крем.

 

Не се страхувайте от рак на кожата!

 

Моля, не се страхувайте от рака на кожата. Макар да е вярно, че рискът от рак на кожата е по-висок, ако прекарвате много (!) време на слънце, също толкова добре известно е, че почитателите на слънцето имат по-голям шанс да се преборят с рака на кожата, когато го правят. Да, дори се смята, че повече хора умират преждевременно от (какъвто и да е) рак поради недостатъчни нива на Витамин D, отколкото тези, които умират от рак поради слънчеви бани. "На всеки един човек, който умира от рак, се падат 30 души, които биха могли да бъдат спасени от смърт от рак (благодарение на слънчевите бани или Витамин D - бележка на редактора на ZDG)", четем във Pharmazeutische Zeitung още през 2008 г. (3).

 

Лекарските съветват да не се приема Витамин D

 

Показанията на Германския център за изследване на рака са още по-интересни с оглед на факта, че така наречените лекари, обикновено съветват да не се приемат добавки с Витамин D. Само при ниски нива трябва да се приемат максимум 800 IU Витамин D, тъй като по-високите дози могат да бъдат опасни. Опасното в случая е невежеството на лекарите! Защото липсата на едно есенциално вещество може да доведе до смърт! В предишния статии разгледахме Витамин D по време на пандемията и тук можете да прочетете колко важен е Витамин D за защита от Covid-19 (и разбира се, други респираторни заболявания).

 

Защо ви разказвам тази история? Защо пиша тези статии?

Защото е крайно време човечеството да започне да се събужда от дълбокия „зомби“ сън и да осъзнае, че здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

Защото и ситуацията в България не е по-различна, виждам всекидневно сериозен дефицит на Витамин D във вашите кръвни изследвания! Нещата могат да бъдат различни. Информацията и знанието са налице, липсват само вашите действия!

 

Послепис: Ако, наистина разбирате информацията написана по-горе и имате нужда от качествен Витамин D произведен в Германия, може да избирате между два варианта:

 

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват