Селенът и цинкът облекчават хранителните алергии!

Хората с хранителни алергии се увеличават драстично. Те могат да причинят подуване на устните, езика, небцето, сърбеж и подуване на кожата, диария или повръщане, астма или задух, или дори силно спадане на кръвното налягане и шок. Всичко това може да се предизвиква от фъстъци, ракообразни или други храни.

 

Много от вас познават това страдание.

 

По време на алергичната реакция концентрацията на някои защитни вещества, като IgE, се увеличава. Освен това са активни и други защитни реакции. Това води до възпалителни реакции, които се проявяват като подуване, сърбеж или други симптоми. Както споменахме, хранителните алергии се срещат все по-често.

 

Една от причините за алергиите е липсата на цинк и селен.

 

Ето какво откриват учените. Изследвани са 134 деца с хранителни алергии и 36 деца без алергии. Те се съсредоточиха върху нивата на селен и цинк. Освен това беше определена и концентрацията на определен антиоксидант. Децата с хранителни алергии имали значително по-малко селен и цинк в кръвта си, а избраният антиоксидант също бил по-малко активен.

 

Разбира се, липсват и други важни, есенциални (!) вещества. Но трябва да започнете отнякъде. Оттук и големият кръвен анализ. Зад това се крие гениалната нова щастлива медицина: Ако тези ЕСЕНЦИАЛНИ вещества в организма са колкото трябва (измерени! не според мотото: все пак се храня здравословно), то и тялото (вероятно) също ще работи добре.

 

Девет до десет процента от българите страдат от хранителни алергии - това са седемстотин хиляди до милион души. Не съм изненадана, тъй като живеем в район с недостиг на селен. Това означава, че почвите ни са много бедни на селен. Не само при нас, а в цяла Европа. Ако селенът вече липсва в почвата, той изобщо не може да достигне до зеленчуците. Много хора консумират и храни, които са с естествено ниско съдържание на селен. Спагетите и пържените картофи почти не съдържат селен. За съжаление, почти никой не знае за своя дефицит на селен, защото кой лекар го измерва? Семейният ви лекар? Рутинно?

 

На много хора им липсва и цинк, тъй като стресът, както и всеки вирус, изяжда цинка. Когато се оглеждам, виждам почти само стресирани лица. Тогава вече знам какво е положението с нивата на цинк. Цинкът е един от най-важните минерали и участва в безброй процеси. Цинкът поддържа имунната система в равновесие. Когато има достатъчно цинк тя не реагира прекалено остро на фъстъци или ракообразни.

 

От тук можете да си закупите качествен немски цинк: https://zavinagizdrav.bg/products/forever-young-zink-caps

 

От тук можете да си закупите качествен немски селен: https://zavinagizdrav.bg/products/forever-young-selen-vitamin-c

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

https://zavinagizdrav.bg/

 

Източник: Kamer B, Wąsowicz W, Pyziak K, Kamer-Bartosińska A, Gromadzińska J, Pasowska R. Role of selenium and zinc in the pathogenesis of food allergy in infants and young children. Arch Med Sci. 2012;8(6):1083-1088.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват