Сладките плодове?

Плодовете. Твърдо определение. Олицетворение на здравето. Пълни с витамини. Аз съм израснал с това предубеждение. Ключова дума, плодова салата. Любимото ми ястие. Разбира се малко след края на пубертета, на 35 годишна възраст започнах да мисля. Все по-малко се доверявах на експертите, особено на медицинските експерти (докторите). Ориентирах се към природата. По-точно към маймуните. Нашите пра роднини.

 

Моята представа за маймуните до тогава: Виждах ги на дърветата пред мен, весели, засмени, бъбрещи и ядещи един банан след друг. Или мляскащи узрели и сочни райски ябълки. Омазани целите със сок. Олицетворение на здраве. И в един момент пубертета свърши! Малко поумнях! Дали тази картинка, тази моя представа за този банан и сочната райска ябълка не е изкуствена картина от някои зоопарк? Знаете ли:

 

  • Натуралния банан е с размерите на човешки пръст, зелен и твърд като кокал. Така ги е създал Бог. Ако искате да ги изядете, първо трябва да ги сготвите. Бананите каквито ги познаваме не съществуват във природата. Те са изкуствено селекционирани от хората. Направени за да бъдат „сладки и красиви“. Бананите от Супермаркета нямат нищо общо с природата, тоест с нашите гени и с диетата която се съчетава с тях. Другия въпрос е: Ръстът ли в България? Или трябва да ги вземем от другия край на света с много шум, мръсотия и изгорели газове? Е добре! Бавно започвах да се събуждам.

     

  • Потърсих информация и за прасковите, друг любим мой плод. Натуралната праскова, естествената, която е подходяща за нашите гени, преди около 4000 години преди Новата Ера е била 25 мм в диаметър. Имала е вкус на леща. Китайците са създали днешните праскови след около 1000 години селекция – 16 пъти по-голяма, 27 % по-сочна и 4% по-сладка. Нека бъдем честни! Ако имахте избор, кои бихте хапнали? Точно така.

     

  • Или нека да вземем дините. Така, 3000 години преди Новата Ера дините са били около 5 см в диаметър и са тежали 80 грама. Днес 1680 пъти по големи, от 2 до 8 кг тежки и в пъти по сладки. Истинско чудо на човешкото усилие. Кръгло захарно кълбо!

 

  • Между другото, захарта е четири пъти по-пристрастяваща от кокаина. Хората с наднормено тегло не са слабоволни или невнимателни, но мнозина от тях за затънали в метаболитен капан. Мозъка крещи за захар, както при наркоманите. В същото време оловния капан се затваря. Захарта спира изгарянето на мазнините. Цената е затлъстяване, висок холестерин, високо кръвно налягане, диабет, рак и т.н....

 

Да, знам. Трудно е да се повярва. Когато червата се пренаситят с плодова захар (фруктоза) ние хората получаваме газове, подуване и болки в корема. Познато ли вие е? Средно хората в България поемат по 140 грама плодова захар дневно. Но ние, понасяме добре около 20-30 грама дневно. Така го е измислила природата. Защо ли?

 

И какво получаваме? Ние хората. Драги събратя. Мислим си че сме по умни от природата? Селекционираме изкуствено плодове пълни със захар и след това........ страдаме! Много умно! Гениално!

 

Най-сладкото нещо в историята е: че след това се оплаквате. Пред доктора. За болки в корема, газове, диария и по-късно за затлъстелия ни черен дроб (фруктоза!).

 

Пубертета е с различна продължителност при различните хора. При мен той приключи на 35 годишна възраст. Някои хора имат щастието да изчезнат от него доста по-рано, а други живеят цял живот във него :)

 

И не забравяйте, силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

 

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват