Смърт от седене!

Липсата на физическа активност повишава риска от многобройни болести на цивилизацията. От диабет до сърдечносъдови заболявания и рак. Доказано е, че липсата на физически упражнения съкращава продължителността на живота. В смъртния акт няма нищо за това. Там ще откриете причини като сърдечна недостатъчност или тумор. Това е основната причина. Но защо сърцето отказва при 50- или 60-годишни хора? Защо 40-годишните умират от рак на гърдата? Ако отбележим причината за заболяванията в смъртния акт, в него ще е пише нещо съвсем различно: "Смърт от седене" или "Смърт от липса на движение".

 

Липсата на физическа активност е четвъртата най-разпространена причина за смърт в света.

 

До този извод стигат учени от Харвардското медицинско училище. Те публикуват своето проучване през 2012 година в известното списание The Lancet.

 

През 2008 година 5,3 милиона души в света са починали, защото не са се движили достатъчно.

 

Това са шест процента от всички починали. Съществуват регионални различия. В Югоизточна Азия липсата на физическо натоварване е причина за смъртта само на три процента от всички починали. В региона на Източното Средиземноморие този дял е почти осем процента.

 

Чували ли сте в медиите за 5,3 милиона смъртни случая през 2008 година? Не сте! Вероятно броят им вече е още по-голям. Липсата на физически упражнения се увеличава непрекъснато. Никой не се оплаква от това. Кой иска да чуе нещо толкова неприятно. Уф, бягане. Вие го правите? Вие сте похвално изключение. Но прави ли го съседът ви, колегата ви? Те се "грижат" за вируса Corona. Те дори не знаят колко трябва да се притесняват, че няма да тичат всеки ден.

 

За сравнение: досега Corona е отнела живота на общо 4,04 милиона души по света (към юли 2021 година). За година и половина! Осъзнавате ли за какво говоря? Никой няма за цел да ви спаси! Особено правителството! Особено с експериментална инжекция! Помислете добре!?

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

Спринцовката не е решението!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Lee IM, Shiroma EJ, Lobelo F, et al. Effect of physical inactivity on major non-communicable diseases worldwide: an analysis of burden of disease and life expectancy. Lancet. 2012;380(9838):219-229. doi:10.1016/S0140-6736(12)61031-9

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват