Стресът ви прави глупави!


По–точно, саблезъбият тигър ви прави ГЛУПАВИ!

 

Помните ли? Камната Ера. Представете си вие стоите на един голям камък. Огъня гори и те се наслаждават на обилната вечеря, на огромната два килограмова пържола от мастодонта.

 

И изведнъж ... саблезъбият тигър се появява зад ъгъла! Той държи под око теб и пържолата от мастодонта. Какво става? Изведнъж максимален прилив на адреналин! Максимален стрес! Адреналина ти дава криле! Ти хукваш да бягаш. Бягаш, бягаш три километра с максимална скорост!

 

И в един момент адреналина свършва, изгорили си го. Отървали си се и този път. Сега е време за почивка! Такава е идеята на природата.

 

Този рефлекс и днес действа по същия начин. Шефът или секретарката излизат зад ъгъла – максимален прилив на адреналин и ... вие оставате седнали. Фатална грешка! Адреналин, който трябва да изгори, циркулира в кръвоносните ви съдове, циркулира, циркулира ...

 

... и чупи огледалото. Стената на кръвоносните съдове е огледално гладка. Когато тя не е счупена там не може да се отлага холестерин. Адреналина възпалява вътрешната стена на кръвоносните съдове, клетките се подуват, повърхността става неравна и холестерина се отлага в неравностите. Постоянното присъствие на адреналин прави картинностите ви съдове болни!

 

Започва атеросклероза. Това обяснява не само сърдечната смърт на огромна час от младите хора, но и забравянето на хора на 30 годишна възраст. Списъка за пазаруване!

 

Всяка сутрин записвате какво трябва да направите днес, какво не трябва да забравите. В резултат на адреналина, кръвоносните съдове във вашия мозък са се стеснили. Там се е отложил холестерин, те бавно се омазняват, стават по-тесни и вече не позволяват на кислорода да влиза в мозъка ви.

 

Стресът, тоест адреналина ви прави глупави и болни. Сега знаете за това. Също така знаете, че бягането изгаря адреналина, полезно е за сърцето, полезно е за мозъка, добре е за ставите и ви освобождава от ненужните мазнини. Изчиства артериите ви! Това е само началото! Бягането ви прави готини, прави ви уверени и здрави! Бягането ви освобождава от стреса!

 

Хормоните на стреса, които циркулират в кръвта ви се изгарят докато бягате. И следователно вие ставате по-готини, по-спокойни и по-уверени ...

 

Защо е токово важно? Стреса изразходва мозъчния ви капацитет. Постоянната борба със

стреса изразходва мисловната ви енергия. Без стрес, тоест като бегач вие сте по креативни, въображението ви работи на пълни обороти и идеите просто идват сами.

 

Още в Каменната ера, изкуството на бягането е довело до откритието на огъня. Знаехте ли за това?

 

Съвременните саблезъби тигри не могат да бъдат избегнати, но можете да изгорите адреналина. Това е доста мъдро!

 

Горене! Синоним на бягане.

Точно за това бягам. Всеки ден! Защото всеки ден има стрес.

 

На бягането за му викам “вълшебното хапче“! Гълтам от него всеки ден! Не е зле вие да опитате :)

 

И не забравяйте, силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват