Човек вижда добре само със сърцето си!

В дни като тези, когато в обществото цари безпрецедентно разделение, бих искал да си припомня мъдростта от "Малкият принц" на известния писател Антоан дьо Сент-Екзюпери (Antoine de Saint-Exupéry). Всички познаваме тази детска книжка, която всъщност учи възрастните да подхождат към живота с любов.

 

"Ти виждаш добре само със сърцето си" - каза Малкият принц. "Същественото е невидимо за очите". През последните месеци сърцето на много от нашите ближни е станало сляпо. Един-единствен въпрос, по който според мен всеки може да има собствено мнение, кара фронтовете да се втвърдят. Но не бива да позволяваме различните гледни точки да вкаменят сърцата ни. Никога не съществува едно, единствено вярно мнение - нито в личен, нито в научен план. Само, че в момента то се представя по начин с авторитет и цензура, които никой не би сметнал за възможни само преди 2 години.

 

Ето защо не се сърдя на хората, които гледат на нещата по-различен начин, не се опитвам и да променям никой. Но не искам и никой да се сърди, когато аз мисля различно. Не искам и мен никой да се опитва да ме променя. И, разбира се не искам да ме заплашва с дисциплинарни мерки в случай на нарушения на абсурдните правила наложени от по-различно мислещите. Това може да се нарече диктаторско. Но какво щеше да направи с тях Малкият принц? Може би просто ще ги прегърне, ще ги стисне и ще им прошепне тихо в ухото, че не са толкова важени, за колкото се смятат?

 

Трябва да бъдем кротки и да не позволяваме на хората, които мислят различно, да предизвикват у нас неразбирателство, болка или омраза и по този начин да нарушават вътрешният ни мир. Всеки има право да реши за себе си, но няма право да решава за другите!!! Помислете добре над написаното по-горе :)

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват