Антибиотици и Митохондрии!

 

Много хора знаят, че антибиотиците убиват важните бактерии в червата. По-малко известно е обаче, че антибиотиците увреждат и електроцентралите на клетките - митохондриите.

 

Митохондриите са миниатюрни единици в клетките. В тях се произвежда енергия. Те произлизат от света на бактериите, поради което и те се увреждат от антибиотиците.

 

Клетките на човешкото тяло са се развили само защото предшествениците им са влезли в симбиоза с митохондриите. Симбиозите са нещо като постоянни бартерни сделки: Ти ми даваш това, аз ти давам онова в замяна. Митохондриите са намерили чудесен дом в клетките. Те получават всички необходими хранителни вещества. В замяна на това те произвеждат енергия, която предават на клетките.

 

Много процеси в митохондриите са подобни на тези в бактериите. Това се превръща в проблем при лечение с антибиотици, тъй като лекарствата атакуват специфично определени процеси.

 

Тъй като процесите в бактериите и митохондриите са сходни, антибиотиците също поразяват и митохондриите.

 

Не всеки антибиотик обаче има еднакво въздействие върху митохондриите. Това се дължи на специфичния механизъм на действие.

 

Най-често, митохондриите са засегнати ако антибиотиците се приемат дълго време или много често. Тогава се появява така наречената митохондриална дисфункция.

 

Това е енергийна криза. Клетките вече не могат да изпълняват нормалните си задачи.

 

Митохондриалната дисфункция вече се смята за една от основните причини за хронични заболявания - от диабет до болестта на Алцхаймер и рак. Процесът на стареене също е резултат главно от намаляване на енергията и увеличаване на митохондриалната дисфункция.

 

При проучване в САЩ учените установяват, че при жените, които са приемали антибиотици в продължение на два месеца или повече, когато са били на възраст над 60 години, рискът от смърт се е увеличил с 27% в сравнение с жените, които не са имали нужда от антибиотици. Ефектът е особено силен, ако жените са приемали антибиотици и в по-ранна възраст. Проучването включва данни от 37 516 жени на възраст над 60 години и е продължило 10 години.

 

Антибиотиците определено са благословия. Те спасяват животи. Но, те трябва да се използват много съзнателно и само когато е абсолютно необходимо.

 

За да сте сигурни, че рядко или никога няма да се нуждаете от антибиотици, трябва да подсилите имунната си система. Това може да се постигне с:

 

  • високо протеинова диета (Био месо, риба, яйца),

  • с много Био зеленчуци,

  • без въглехидрати (без захар, брашно, вносни плодове),

  • без никотин и алкохол (!!!),

  • с добро снабдяване с всички есенциални хранителни вещества = незаменими хранителни вещества (за повече информация клик....),

  • със спорт за сила и издръжливост,

  • с медитация и достатъчно сън.

     

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

Не разбирате горното изречение?! Тогава кликнете тук....

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източници: Suárez-Rivero JM, Pastor-Maldonado CJ, Povea-Cabello S, et al. Mitochondria and Antibiotics: For Good or for Evil?. Biomolecules. 2021;11(7):1050.

 

Heianza Y, Ma W, Li X, et al. Duration and Life-Stage of Antibiotic Use and Risks of All-Cause and Cause-Specific Mortality: Prospective Cohort Study. Circ Res. 2020;126(3):364-373.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват