Антидепресанти или Триптофан?!

Серотонинът е хормонът на щастието. Високите му нива означават добро настроение, дистанциране от притесненията и положително отношение към живота. Обратно, ниските нива на серотонин предизвикват спад в настроението, намалена енергичност и депресия. Делът на хората, които приемат антидепресанти (т.нар. инхибитори на обратното захващане на серотонина SSRI), се е увеличил почти три пъти през последните 15 години. Дори при незначителни спадове в настроението, стрес на работното място или загуба на близък човек, в наши дни SSRI се предписват без особено притеснение от страна на лекарите. Това, което мнозина, които предписват тези лекарства с лека ръка не знаят: Приемът им намалява производството на серотонин в организма повече, отколкото би могло да се очаква при депресия. Ето защо е толкова трудно да се спре приемът на SSRI след дълъг период от време. Често хората продължават да приемат лекарствата не защото те подобряват настроението им, а за да избегнат силните странични ефекти при спирането им.

 

Тези лекарства повишават концентрацията на серотонин в синаптичния процеп в мозъка за кратко време. Но не чрез увеличаване на собственото им производство, а чрез забавяне на разграждането им. Според мен правилното нещо, което трябва да се направи, е да се добави незаменимата аминокиселина Триптофан. Това е лимитиращият белтъчен градивен елемент за СОБСТВЕНОТО производство на серотонин. Това означава, че мозъкът може да произвежда точно толкова серотонин, колкото Триптофан е наличен. Не съм го измислил аз. Биохимията учи на това.

Щастието върви на вълни. Не може да оценим щастието ако постоянно сме щастливи. Трябва да познаваме и спадовете, за да се наслаждаваме на възходите. А когато почине любим човек, ни е позволено да сме тъжни. Това е част от живота. Антидепресантите не са (!!!)!

 

Винаги е полезно да снабдяваме мозъка с достатъчно Триптофан и витамини от група В за производството на хормони. Това повдига настроението ни и улеснява преодоляването на лошите моменти.

 

Инструкция за повдигане нивото на серотонина:

 

 

Не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

2 коментара

  • Иеанка Здравей :) Мажеш да Приемаш Триптофан с всичко! Триптофана е есенциална аминокиселина и само може да ти помогне, в никакъв случай не може да ти навреди.

    Георги Терзиев
  • Здравейте,въпросът ми е мога ли да приемам Ланвексин 150мг заедно с триптофан?

    Иванка Пламенова Методиева

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват