Диагноза РАК? Епигенетика за напреднали!

 

Здравето Ви зависи преди всичко от АКТИВНОСТА на вашите гени. Не просто от броя или вида. Има гени, които е по-добре да бъдат изключени. Ако те се активират, възпалителните реакции се засилват. От друга страна, има и гени, които е по-добре да останат включени, тъй като насърчават образуването на нови имунни клетки. Те укрепва имунната система. Това са само два примера от хиляди.

 

Кои гени са включени или изключени, зависи от начина Ви на живот.

Това се дължи главно на няколко основни хранителни вещества.

 

Гените се включват и изключват чрез малки молекули, които се прикрепят директно към ДНК. Те се наричат метилови групи. Колкото повече метилови групи има в даден ген, толкова по-незабележим е той. Информацията от този ген рядко или изобщо не се използва за управление на процесите в организма. Това е особено важно при така наречените ракови гени.

За да могат тези вредни гени да бъдат заглушени, трябва да са налични достатъчно метилови групи. Най-важният метилов донор е SAM (S-Adenosylmethionin). Той се произвежда при метиловия метаболизъм. За да може да функционира, редица хранителни вещества трябва да са налични в достатъчни количества. А именно:

 

  • Метионин, незаменима аминокиселина. Ключова дума: "Заглушаване на раковите гени". Това вече е описано в много научни статии.

     

  • Фолиева киселина, наричана още Витамин В9

     

  • Витамин B2

     

  • Витамин В6

     

  • Витамин В12

     

  • Холин. Това вещество се счита за полуесенциално, тъй като организмът може да го произвежда сам, ако разполага с достатъчно аминокиселини, особено Лизин и Метионин. Холинът се среща естествено във високи концентрации в яйцата и черния дроб.

     

  • Бетаинът е продукт на окисление на Холина. Бетаинът се съдържа главно в зеленчуци като спанак и цвекло.

 

Ако имате недостиг на едно или повече от тези хранителни вещества, вредните гени могат да останат включени и да навредят на здравето Ви. Много, много често измервам ниски нива на Метионин, Фолиева киселина и Витамин В12 при хората на които помагам. Страх ме е да си помисля какво означава това за здравето Ви.

От друга страна, вероятно затова се свързвате с мен. Защото знам (!!!) и следователно мога да помогна. Не винаги, но достатъчно често!

 

Какъв е извода от тази статия?!

 

Здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Kadayifci FZ, Zheng S, Pan YX. Molecular Mechanisms Underlying the Link between Diet and DNA Methylation. Int J Mol Sci. 2018;19(12):4055.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват