Ибу и вашите черва!

 

Имам предвид ибупрофен. Болкоуспокояващо. Един от най-често използваните медикаменти.

 

Въпреки, че се приема много често от вас, за съжаление, той редовно ВИ разочарова. Дори високите дози (3 x 800 mg) са неефективни.

 

Неефективен? За пореден път сте заблудени напълно. Това, което не знаете е, че такива болкоуспокояващи като ибу или добре познатият индометацин, дори ASS, имат много решаващ ефект върху нашия микробиом. Чревната флора.

 

Все повече хора осъзнават факта, че червата, флората и фауната в тях, определят основно нашето здраве. Че трябва да полагаме много, много повече грижи за здравословна бактериална колонизация в червата.

 

Логично е чревната ни флора да бъде "унищожена" от антибиотиците. Но... това, което дълго време не знаех е, че една седмица прием на антибиотик може лесно да унищожи микробиома за цяла година. Четири фактра по темата:

 

 • С нова процедура проф. д-р Фигейс (Figeys) от Университета в Отава успява да разработи нов начин за изследване ефекта на лекарствата върху чревната флора.

   

  В първото проучване с помощта на новия метод са изследвани ефектите на 43 лекарства върху микробиома. Четири от тях са антибиотици, за които е известно, че убиват много бактерии в червата. Това изненада дори учените:

   

  35 други лекарства променят микробиома по подобен начин като антибиотиците. По-специално:

 

 • Ибупрофенът намалява общата маса на микробиома и унищожава важни бактерии, които подпомагат здравето, като Bacterioides и Akkermansia.

   

 • От друга страна, приемът на индометацин води до увеличаване броя на бактериите E. coli и Salmonella. Това може да доведе до сериозни инфекциозни заболявания (Салмонела!!!) (LI, Microbiome 2020;8(1): 33).

   

 • В друго проучване е установено, че ежедневният прием на ASA (аспирин) влияе положително върху състава на чревните бактерии, което води до намаляване на риска от рак на дебелото черво. Но, увеличава риска от вътрешно кървене.

 

Изследванията по темата "Лекарствата и червата" са едва в началото си. Разработеният тук нов метод за изследване е на разположение едва от 2020 г. (професор Figeys). Означава за мен:

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Фармацевтичните лекарства НЕ СА РЕШЕНИЕТО. Както стриктно твърди конвенционалната медицина (цитат: "Ако не вземете това лекарство за разреждане на кръвта, ще умрете през следващите няколко месеца.").

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват