Качество на съня

 

Знаете желязното правило: Без спокоен и дълбок сън няма добро представяне през деня. Не е възможно. Всеки състезател е практикуващ експерт в тази област. Ето защо те изучават някои техники на медитация и дълбока релаксация.

 

Нарушен сън? Проблеми със съня? Това ви кара да се замислите? Добре. Надали. Днес ще ви разкажа за едно хубаво малко проучване върху хора, на възраст между 25 и 50 години. И как можете да подобрите качеството на съня им. Чувствате ли се засегнати? Може лесно да се подобри. Може да се оптимизира.

 

Интересното в това малко проучване от 2021 г. е съвсем различна гледна точка: Проучването е излишно. Както десет хиляди други, както стотици хиляди други изследвания от 2021 г. Защото зад тях винаги стои един и същ принцип, който познаваме отдавна:

 

Есенциални, незаменими! Без есенциални вещества не е възможен пълноценен живот. Например, няма дълбок сън.

 

Проучени са 84 човека, които се определят като "нормално спящи". Те са получавали Омега 3 по 1,2 g дневно. В продължение на половин година.

 

След това оценяват дневниците за съня и така наречените Актиграми:

 

  • По-голямото количество DHA подобрява ефективността на съня и съкращава времето, необходимо за заспиване.

     

  • Повече EPA подобрява ефективността на съня, но намалява общото време за сън, общото време в леглото е по-кратко.

 

Във всеки случай Омега 3 (независимо дали е DHA или EPA) подобрява съня, а благодарение на EPA дори съкращава, но все пак е достатъчен.

 

Интересно: EPA повишава Серотонина, т.е. Мелатонина, косвено чрез инхибиране на PGE2. Така че всичко, което е необходимо, е по-кратко време за сън.

 

Това проучване е едно от първите, ако не и първото по рода си: Омега 3 като добавка за сън. Вместо хапче за сън. Зад това се крие принципът, с който вече сте запознати:

 

Фармацевтичните лекарства, т.е. сънотворните, са просто отчаян, в моите очи безумен, опит на толкова умния човек,

 

  • да надхитри природата,

  • да бъдем по-умни от еволюцията,

  • да изхвърли на бунището най-свещения и най-висш принцип на медицината, а именно "Primum nil nocere" ("На първо място, не вреди").

 

 

Послепис: Разбрахте ли основната идея на тази новина? Обзалагам се, че ще получите същите резултати и с други есенциални вещества. Защо няма проучване за "Цинк и сън" или "Витамин D и сън", или "Магнезий и сън"...? сега, на почти 40-годишна възраст, бих могъл да занимавам гигантски институт с хиляди служители... всеки ден нови изследвания ....

 

Дивите животни разбират този принцип. Те "разбират", дори без да учат.

 

Източник: Patan, M. J. et al 2021. Nutrients 13(1):248.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват