Как да излекуваме Пародонтит и да предотвратим болест на Алцхаймер?!

 

Кървящите, възпалените венци и открити зъбни шийки не са просто неприятни и естетически проблеми. Това е предупредителен сигнал, който трябва да се приеме сериозно! Този проблем е предвестника на Алцхаймер!

 

Проблемите са причинени от вредни бактерии в устата. Имунната система се бори с тях и също така атакува собствените тъкани на организма. Венците се възпаляват, кървят и се прибират. В дългосрочен план се разкриват все повече зъбни шийки, което прави зъбите по-дълги. Често се появява и лош дъх. Ако заболяването е много напреднало, зъбите се разхлабват и падат. В стоматологията това възпалително заболяване се нарича Пародонтит.

 

Не бива да се бърка Пародонтит с Пародонтоза, въпреки че думите често се използват в разговорния език като синоними. Това не е вярно, защото при Пародонтоза няма възпаление. Причините за рецесия на венците при Пародонтоза могат да бъдат неправилно миене на зъбите, пиърсинг, зле прилягащи протези или брекети.

 

Само възпалителният Пародонтит увеличава риска от болестта на Алцхаймер, невъзпалителната Пародонтоза не оказва влияние върху здравето на мозъка.

 

Проблемът с Пародонтита е следният: Вредните бактерии не остават в устата. Те навлизат в лимфата и кръвния поток и по този начин могат да достигнат до мозъка. В мозъка те се възприемат като нашественици, както и в устата. Имунната система на мозъка се бори срещу тях. По време на борбата се атакуват и нервните клетки. В общи линии се случва същото, което се случва и в устата:

 

При Пародонтита са засегнати венците. Ако същите бактерии попаднат в мозъка, се засягат нервните клетки.

 

Когато все повече нервни клетки умират, капацитетът на паметта намалява. Разбира се, за развитието на Алцхаймер допринасят и други промени в мозъка, като например инсулиновата резистентност и произтичащата от нея липса на енергия.

 

За да се предотврати болестта на Алцхаймер възможно най-рано и ефективно, предупредителният сигнал за Пародонтит трябва да се приема сериозно. Особено защото мерките за лечение на Пародонтита намаляват и други типични за болестта на Алцхаймер промени в мозъка.

 

По този начин лекувате Пародонтит и предотвратявате болестта на Алцхаймер:

 

  • Противовъзпалителна диета, което означава без захар и други празни въглехидрати,

     

  • добро снабдяване с всички незаменими (есенциални) хранителни вещества,

     

  • много зеленчуци,

     

  • специални вторични растителни вещества, които се съдържат в зеления чай, куркумата, червените боровинки и грейпфрута, са особено ефективни,

     

  • физически упражнения.

 

И най-важното е да осъзнаете, че здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

 

Източник: The institute for functional medicine. Oral Dysbiosis and Alzheimer’s Disease Risk. Unter: https://www.ifm.org/news-insights/oral-microbiome-and-brain-health/. Letzter Zugriff: 14.07.2022

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват