Как да излезем от дълбоката дупка на негативните мисли?!

ие нали знаете, че най-силното средство за лечение на депресията е спортът?" Така звучи незабравимият въпрос на един хамбургски психиатър към тежко депресиран журналист.

 

Спортът, физическите упражнения, упражненията за издръжливост могат да Ви накарат да излезете (!) от дупката на черните мисли... навън. Как?

 

В това чудо участват няколко механизма:

 

  • По време на депресия в мозъка преобладават хронични възпалителни реакции. Спортът произвежда противовъзпалителни посланически вещества, които достигат до мозъка и водят до намаляване на възпалението.

     

  • По време на физическо натоварване се образува растежен фактор за образуване и свързване на мозъчните клетки. Той се нарича BDNF. Новите и по-добре свързани мозъчни клетки намаляват депресията.

     

  • Упражненията намаляват количеството на веществата, увреждащи нервите, които се произвеждат при метаболизма на кинуренина. Триптофанът се разгражда при метаболизма на кинуренина.

     

  • Спортът увеличава синтеза на Допамин и Серотонин, две вещества-пратеници, които имат мотивиращ и подобряващ настроението ефект.

     

  • Физическото натоварване също така увеличава производството на Тестостерон. Този хормон също има мотивиращ ефект. Освен това при по-голямо натоварване се увеличава отделянето на ендорфини, те имат болкоуспокояващо действие, но повишават и емоционалното състояние. (Front Psychiatry. 2021; 12: 705559)

 

 

Както често се случва, достатъчен е един-единствен, начален, мощен ритник в гърба. От този момент нататък всичко тръгва гладко ...

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце! Справеното с депресията е във вашите ръце, не в ръцете на психиатъра!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват