Как по естествен начин да намалим кръвното налягане и хормона на стреса кортизол?

Аминокиселината, която най-често липсва на хората е Аргининът. Този градивен елемент на белтъчините е изключително ефективен за понижаване хормона на стреса кортизол. Обратно, много хора, които страдат или са страдали от стрес, имат недостиг на Аргинин. А, много малко хора днес страдат от твърде малко стрес. Съответно дефицитът на Аргинин е широко разпространен.

 

Освен това Аргининът е най-силният естествен редуктор на кръвното налягане. През 1998 г. това откритие е удостоен с Нобелова награда за медицина. За съжаление в това естествено вещество има огромна уловка: За разлика от неестествените лекарства за понижаване на кръвното налягане като бета-блокерите или калциевите антагонисти, то не може да бъде патентовано. Поради това то не играе никаква роля в "сериозната" медицина.

 

Аргининът, подобно на Магнезия, разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и (но само в ПРАВИЛНАТА концентрация) ефективно понижава кръвното налягане. Стресът и кръвното налягане са свързани, това се знае от всеки. Ако долното (диастолното) кръвно налягане е повишено, причината обикновено е стресът. Аргининът убива два заека с един куршум. Понижава кръвното и хормона на стреса!

 

Аргининът е полуесенциална аминокиселина за възрастните, но е от съществено значение за децата. Децата винаги се нуждаят от достатъчно Аргинин, за да образуват хормона на растежа (HGH) заедно с незаменимата аминокиселина Лизин. Ето защо измервам и давам на децата със забавяне на растежа. Тези две аминокиселини са важни и само ако са в достатъчно количество, нашето тяло естествено произвежда нужният HGH. Между другото, хормонът на растежа е важен не само за децата. При възрастните HGH забавя процесите на стареене. С други думи, той ни поддържа млади!

 

Дали си струва да измерите двете аминокиселини и да ги приемате допълнително, решете сами! Аз съм го решил отдавна :)

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват