Как спортът влияе на депресията?


„Давате ли си сметка, че най-мощният лек за депресията е спортът за издръжливост?“ Това е въпросът, който един хамбургски психиатър задава на тежко депресиран журналист от списание „Stern“. И този въпрос не е случаен, а научно обоснован.

Оказва се, че спортът, физическите упражнения, упражненията за издръжливост също могат да въздействат върху депресивните мисли и то доста ефективно. Как точно се случва това?

Физическите упражнения участват няколко механизма:

 

  • По време на депресия в мозъка преобладават хронични възпалителни реакции. Физическите упражнения оказват влияние върху синтеза на противовъзпалителни посланически вещества, които проникват в мозъка и водят до намаляване на възпалението.

     

  • По време на физическо натоварване се произвежда растежен фактор за образуване и свързване на мозъчните клетки. Той се нарича BDNF и участва в развитието нервната система и връзките между невроните. Новите и по-добре свързани мозъчни клетки намаляват депресията.

     

  • Упражненията увеличават синтеза на допамин и серотонин - две вещества, които имат мотивиращ и подобряващ настроението ефект.

     

  • Физическото натоварване също така увеличава производството на тестостерон. Този хормон има и мотивиращ ефект.

     

  • При по-голямо натоварване се увеличава отделянето на ендорфини. Те имат предимно болкоуспокояващо действие, но също така подобряват емоционалното състояние.

Нужно е само да пожелаете и да опитате и ...нещата се случват. Защо не?

 

 

 

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

 

Поздрави :)

Катерина Терзиева


 

Източник: Front Psychiatry. 2021; 12: 705559

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват