Какво е разумно?

Говорите с мен, малко нервни. Прочутият "разговор за анамнезата", първото предпазливо опознаване, като на първа среща.

 

Много въпроси от моя страна. Как живеете? Как спите? Какво ядете? Работи ли храносмилането ви? Доста интимни въпроси.

 

Но това са много важни неща, за които трябва да отделите време.

 

Ако отговорите честно, мога да направя доста изводи.

 

Разумният начин на живот е А и Я за ВАШЕТО здраве.

 

Но какво е разумно? Ето къде вашето и моето мнение често се разминават.

 

В края на краищата не пиете почти никакъв алкохол, а само "малка бира" от време на време. "Това е просто част от живота". Или "малко вино след работа, за да се отпуснете. Предполага се, че е здравословно", така сте чели.

 

Само в много редки случаи се случва да "прегрешите" на парти, в този случай може да изпушите и "една цигара".

 

И накрая, обръщате много внимание на "здравословното хранене", но не си позволявате да се лишавате от "малка филийка хляб" и "картофки". Същото важи и за сутрешната "кифла" и "бисквитка" или "шоколада" следобед. В края на краищата това е качеството на живот. В крайна сметка не искате да се самонаказвате.

 

Може би наистина не сте в толкова лошо здраве, въпреки начина си на живот.

 

Но аз имам непобедим съюзник, който винаги ми казва истината:

 

Вашата кръв!

 

Тя разкрива всичко за мен. Повишените стойности на черния дроб ми показват, че бедният ви черен дроб има своите проблеми след всички "малки бири" или че любимите "филийки хляб", "картофи", "кифлички", "бисквитки" и "шоколадчета" вече са довели до омазняване на черният Ви дроб.

 

Катастрофалната Аминограма ми подсказва, че почти не консумирате протеин. Погледът към запасите ви от Омега-3 мазнини показва, че ядете само рибни пръчици (с ниско съдържание на EPA) и обичате да ги пържите с неподходяща мазнина при твърде високи температури (много транс-мастни киселини).

 

Ядете "много зеленчуци и плодове"? Да? Тогава защо стойността на Витамин К е толкова ниска, а Фолиевата киселина е под границата на откриваемост? Защо всички микроелементи (Селен, Цинк, Манган, Магнезий и т.н.) са под долната граница? И защо вашият HbA1c (гликиран хемоглобин) е над горната граница от 6,5 %? Това не е толкова лошо, каза семейният лекар, просто трябва "да внимавате"...

 

"Да внимавайте" - какво означава това? Искате ли просто да гледате как стойностите стават все по-лоши и по-лоши, а след това да вземете хапче, за да можете да продължите както преди?

 

Не и с мен! Моето мото е да живеем различно! Може би трябва да започнете СЕГА? Това би било добра резолюция.

 

ПРЕВЕНЦИЯ е вълшебната дума. Сбогувайте се навреме (!) с инфарктите, инсултите, диабета и рака. В този дух – Здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват