Какво се крие в млякото?

В Австралия и Нова Зеландия от почти 30 години се води оживена дискусия за това колко вреден е млечният протеин β-Casein A1. В Европа почти никой не говори за него. Млякото на нашите високопродуктивни крави съдържа много от този протеин.

 

Твърди се, че β-Casein A1 намаля плътността на червата, което води до пропускливост на червата (Leaky Gut). Освен това се твърди, че млечният протеин нарушава състава на чревните бактерии. Ако червата вече не са плътни, в организма проникват вещества като малки частици храна, бактерии и токсични вещества. След това имунната система се бори с тях. Появяват се хронични възпалителни реакции и рискът от автоимунни заболявания се увеличава значително.

 

Съществуват проучвания, които виждат връзка между консумацията на β-Casein A1 и ендометриозата, както и други автоимунни заболявания като диабет тип 1. Освен това се твърди, че млечният протеин насърчава развитието на аутизъм и шизофрения.

 

Други проучвания са установили, че при консумацията на β-Casein A1 се образува по-малко глутатион. Напомням, че глутатионът е един от най-мощните антиоксиданти, произвеждани от организма. Антиоксидантите са от съществено значение за здравето.

 

От друга страна има изследвания според, които всичко това не е вярно.

 

Но, медийни проучвания показват, че изследванията, които отхвърлят лошото въздействие на β-Casein A1 са спонсорирани от млечната индустрия. Сами решете дали са достоверни!

В Австралия и Нова Зеландия можете да си купите мляко А2. В него няма β-Casein A1, а само β-Casein A2. Това обикновено е козе мляко, което съдържа само β-казеин А2. Твърди се, че β-Casein A2 е по-малко вреден.

 

Какво да правим? Да изчакаме допълнителни изследвания?

 

Какво ще кажете да го изпробваме!

 

Това е особено полезно за тези, които страдат от автоимунни заболявания или проблеми с психичното здраве.

 

Просто се откажете от всички млечни продукти за три или четири месеца и вижте дали здравето ви ще се подобри. Най-добре е едновременно с това да се откажете от глутена, защото при много хора глутенът също води до пропускливи черва и по този начин до автоимунни заболявания, психични проблеми или други хронични оплаквания.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват