Магията в медицината

През Средновековието лекарят е записвал лечебни мисли и твърдения на лист хартия, който пациентът изяждал. По този начин рецептата за оздравяване на практика се поглъщала, съвсем без рискове и странични ефекти. Днес при някои лекарства със сигурност би било по-здравословно да се изяде листовката, вместо да се погълне лекарството. Много хора изхвърлят лекарството, след като прочетат листовката. Това със сигурност е по-доброто решение в някои случаи.

 

Швейцарският лекар и натурфилософ Парацелз (1493-1541 г.) прави революция в медицинската наука за времето си и е един от най-известните лекари в Европа през XVI век. Той стигнал до идеята, толкова дръзка по онова време, да пише лекциите и книгите си на немски език вместо на латински, за да могат и обикновените хора да го разбират.

 

Според Парацелз погрешните мисли с преувеличен страх и тревога, могат да бъдат болестотворни фактори. Тук мога да подчертая всяка дума от моя опит. В обществените медии създават безотговорна перманентна паника, която със сигурност ще доведе до увреждане на тялото и духа при хората, които са податливи на това. Очевидно в очите на медиите само човекът, който се страхува, е добър човек. Това е черна магия в най-добрата и форма, чийто ефект никога не бива да се подценява.

 

Аз поне вярвам в силата на (бялата) магия в медицината и с удоволствие бих импрегнирал душите на моите ближни срещу това безотговорно всяване на страх. Също така никога не бих се впуснал в спекулации относно оставащата продължителност на живота на болен човек. Защото това подценява и ограничава силата на ума, който често може да мобилизира неподозирани самолечебни сили. Тук бих искал да цитирам Кийт Ричардс от Rolling Stones: "Веднъж един лекар ми каза, че ми остават само 6 месеца живот. Но аз не му се сърдих. Дори отидох на погребението му".

 

Така че останете весели и спокойни. И се наслаждавайте на седмицата - дори и да е гореща. Все пак е лято!

 

И не забравяйте, здравето е лина отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват