Млякото в миналото и днес!

Ние, децата, сме израснали с мляко. То не ни е причинило никаква видима вреда. Напротив: малко, прясното краве мляко и маслото са били съществена част от нашата диета.

 

Моля, обърнете внимание на малката думичка "прясно", навремето произвеждахме млякото сами или го вземахме директно от фермера. Времената се промениха:

 

Продуктите от краве мляко, особено от конвенционално отглеждани животни, причиняват различни здравословни проблеми. Често обаче засегнатите не свързват оплакванията си с консумацията на мляко.

 

Консумацията на мляко, сирене, сметана и кисело мляко увеличава риска от развитие на алергии, особено на невродермит. Но акнето, синдромът на раздразнените черва и дисбалансът на микробиома също могат да бъдат предизвикани от млечните продукти.

 

Дълго време ни казваха, че млякото е здравословно, че то помага за укрепване на костите. В същото време има достатъчно изследвания, които говорят за обратното.

 

Много от неблагоприятните ефекти върху здравето обаче НЕ СА ПРИЧИНЕНИ ОТ МЛЯКОТО ДИРЕКТНО. Проблемът е по-скоро и освен в обработката като пастьоризация и хомогенизация - в начина, по който то се произвежда днес. Примери:

 

По-голямата част от млечните крави в Европа са от породата Холщайн-Фризийска. Тази порода дава особено високи млечни добиви. Развъждането на животните е променило състава на млечния протеин казеин. Казеинът се среща естествено в кравето мляко в две форми - А1 бета-казеин и А2 бета-казеин. Развъждането значително е увеличило дела на А1 бета-казеин. Тази форма на казеина обаче има провъзпалителен ефект и допринася за развитието на акне, алергии, невродермит, рак и други хронични заболявания. От друга страна, бета-казеинът А2 няма провъзпалителен ефект. Козето и овчето сирене съдържат само А2 бета-казеин и поради това се понасят по-добре от много хора. Към това се добавя:

 

В конвенционалното земеделие много млечни крави се отглеждат само в боксове. Те страдат от липса на движение, което води до хронични възпалителни реакции при тях, както и при хората. Вместо с трева те се хранят със соя или царевица. Това също не е здравословно. Тъй като животните не се отглеждат по подходящия за вида начин, те често боледуват и се лекуват с антибиотици. Всичко това води до постоянен стрес. Кравите са болни. Ако консумирате мляко, кисело мляко или сирене от болни животни, това има отрицателен ефект върху собственото ви здраве.

 

Практическо заключение:

Много от хора не се нуждаят от млечни продукти, за да се хранят балансирано. В голяма част от Азия и Африка млечните продукти не са част от традиционното хранене.

 

Но не е задължително всеки да избягва млякото. Ако няма непоносимост към лактозата, алергия към млякото и чувствителност към него, човек спокойно може да консумира краве мляко, кисело мляко, извара, сметана и сирене.

 

Важното тук е, че

 

  • млякото трябва да идва от биологично земеделие,

  • то трябва да бъде мляко. Имам предвид прясно мляко. НЕПРЕРАБОТЕНО!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват