Най-често задаваните въпроси относно хранителните добавки!

На първо място: Бог не е създал човека на 6-ия ден, а хранителните добавки - на 7-ия ден. Всъщност храната трябва да съдържа всичко, от което се нуждаем за един пълноценен живот. Днес обаче сме изправени пред насрещен вятър от две страни:

 

Първо, в миналото потребностите от калории са били постоянно по-високи. С много физически труд, без електрически контакт и без автомобил, лесно можехме да консумираме 5000 калории на ден. При това голямо количество храна сме консумирали и повече от качеството, т.е. от микроелементите. Днес потребността от калории е намаляла повече от два пъти, както и количеството на микроелементите.

 

Второ, храната е станала по-празна, т.е. поради монокултурите и изкуствените торове, тя съдържа все по-малко микроелементи. И ако покриете и без това намалените си нужди от калории с "празни" калории, като например преработени въглехидрати, балансът на жизнените ви вещества със сигурност ще изглежда много лош.

 

Какво най-често липсва?

 

След почти 10 години анализиране на жизненоважни вещества в моята практика мога да кажа, че по нашите географски ширини винаги ни липсва Селен, а през зимата - поне Витамин D. Микроелементът Селен е много несправедливо разпределен по света. Почвите в България са бедни на Селен. Той е най-важният антиоксидант в клетката и следователно е мощна защита срещу рак. Селенът също така катализира работата на щитовидната жлеза.

 

Моята препоръка: Хората с телесно тегло под 50 кг приемат по 200 µg дневно, между 50 и 80 кг - 400 µg, над 80 кг - 600 µg дневно. Това съответства на 2-6 капсули Селен + Витамин С forever young, моля, приемайте на празен стомах.

 

Витамин D всъщност не е витамин, а "слънчев хормон". Следователно през зимата сме слабо снабдени с него. Витамин D влияе върху усвояването на калция, образуването на костите и е от съществено значение за компетентната имунна система.

 

Моята препоръка: Поне 5000 I.U. дневно, като хората с тегло над 60 кг трябва да удвоят това количество. Витамин D3 винаги трябва да се приема в комбинация с Витамин К2, за да се насочи калцият директно към костите. Пример: Витамин D3 + Витамин K2 forever young 5-10 капки дневно.

 

Протеинът е третото вещество, което често ни липсва. Нивото му в кръвта винаги трябва да е над 7,8 mg/dl или 78 g/l. Всеки общо практикуващ лекар може да измери това. По-ниските нива насърчават всички катаболни (разграждащи) процеси в организма, по-високите нива означават желаните анаболни (изграждащи) процеси. Протеините влияят върху развитието на костите и мускулите, имунната система и по-специално върху производството на нашите "хормони на желанието" в мозъка. Допаминът, Серотонинът и Норадреналинът в достатъчни концентрации осигуряват щастливо представяне и зависят от протеините.

 

Важно: Натрупването на протеини е процес и не става за една нощ. В допълнение към богатата на протеини храна трябва да добавите 2-3 х 30 грама протеини дневно. Например протеиновия шейк forever young Power 2-3 х 3 супени лъжички. Бременните жени и кърмачките имат по-високи изисквания. В случай на заболяване или операция нуждата се увеличава с още 30%!

 

Трябва ли децата и възрастните хора също да приемат хранителни добавки?

 

Отговор: Категорично "ДА". Децата имат по-големи нужди, просто дозата за големи трябва да се намали леко. Възрастните хора често имат по-лошо усвояване, което изисква по-висока доза. Храната на възрастните хора не е перфектния източник на жизненоважни вещества. Твърдо съм убеден, че много старци отново ще станат жизнени, ако дневната дажба на хранителните добавки е правилна.

 

Трябва ли да приемам дозата, посочена на опаковката?

 

Много важно: На опаковката е посочена разрешената доза, а не терапевтично необходимата доза. ЕС се стреми да намали още повече и без това ниската разрешена от закона доза. В края на краищата, само лекарствата трябва да помагат срещу заболявания и моля, никакви естествени вещества! Дозата, посочена на опаковката, е дозата, необходима за предотвратяване на смърт. Това няма нищо общо с жизнеността и радостта от живота!

 

Има ли комбинация, която вече съдържа (почти) всичко?

 

Да, има. Например Мултивитамини forever young Vitamineral 32 и Течни аминокиселини forever young. Последните са предназначен за хора с високи физически и умствени предизвикателства. Мултивитамини forever young Vitamineral 32 е основен доставчик на високи дози есенциални вещества, които подпомага имунната ни система. Аз самият приемам и двата препарата ежедневно. Приемам и изброените по-горе вещества.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце! Всеки сам решава!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват