Образование, знания и мъдрост

Образованието със сигурност е важен ключ към живота. Но само образованието не прави човека успешен. От една страна, има хора с дипломи от Харвард, които въпреки това търгуват със знанията и времето си ден след ден срещу ниско заплащане. От друга страна, познавам изключително успешни милионери, които могат да се похвалят само със средно образование, шофьорска книжка и клас по танци, от който са отпаднали. Изпитвам голямо уважение към тях.

 

Но най-любимите ми хора са тези, които са образовани от сърце. Това е предвестник на мъдростта. Тя е квинтесенция на знанието, опита, почерпен от живота, и любовта, която свързва всичко това. Мъдростта не може да бъде научена. Трябва да бъдете мъдри.

 

Веднъж един много образован човек искал да предизвика един мъдрец. Той държеше в ръцете си покрита жива птица и попита мъдреца дали птицата е жива или мъртва? Ако мъдреца отговори "Птицата е жива", той ще я смачка в ръката си, преди да я отвори. Ако мъдреца отговори "Птицата е мъртва", той ще я остави да лети. Мъдрецът погледна в очите своя съперник и после каза: "Отговорът зависи изцяло от теб.

 

Както винаги в живота, всичко е изцяло в нашите ръце. От нас зависи как ще използваме образованието, знанията и опита си. От нас зависи дали ще сме здрави или болни, защото здравето е лична отговорност!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват