Овесените ядки и зърнените храни са въглехидрати!

 

Подобно на повечето зърнени храни и зърнени продукти, овесените ядки не се вписват в хранителната пирамидата на Завинаги Здрав.

Защо?

 

Ако прочетете листовката, ще забележите, че в 100 грама овесени ядки обикновено има около 60 грама въглехидрати.

 

Когато консумирате въглехидрати се отделя инсулин, възпаленията се активират и в тялото протичат много неблагоприятни процеси.

 

Зърнените храни често се рекламират като богати на витамини, минерали или микроелементи.

В случая с витамините обаче това би било ефективно само ако ги консумирате сурови. Ако се нагреят, повечето от тях за съжаление ще се разпаднат.

Освен това остава под въпрос колко витамини остават след стандартизираната обработка, приготвяне и консумация.

 

Що се отнася до минералите и микроелементите, малко хора знаят, че повечето зърнени и овесени храни съдържат Фитинова киселина.

 

Фитиновата киселина има свързващи свойства, подобни на тези на Хелатите, и необратимо свързва минерали и микроелементи като Магнезий, Цинк и др. в стомашно-чревния тракт.

 

Освен това Фитиновата киселина потиска храносмилателните ензими като Амилаза или Трипсин. Тези ензими са от съществено значение, особено за разграждането на по-големите молекули на отделните им градивни елементи и по този начин за усвояването им от червата.

Това се отнася и за "градивните елементи на живота" - аминокиселините.

 

Трайно нарушената функция на Трипсина води до недостиг на протеини и недохранване, а оттам и до недостиг на важни вещества.

 

Трябва да имате предвид това, ако нивата Ви на протеин или Магнезий не се повишават.

Затова овесените ядки си остават високо в хранителната пирамидата на Завинаги Здрав, въпреки, че често ме питате за тях на практика.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват