Пица, бисквити, онколог!

Готовите за консумация пици и замразените ястия са популярни. Всичко, което трябва да направите, е да ги загреете във фурната или микровълновата печка и ястието е готово. Полуфабрикат означава удобство. За това удобство се плаща висока цена.

 

Според проучване, проведено в Англия, хората, които по-често консумират полуфабрикати, страдат значително по-често от рак.

 

Анализирани са данни от 197 426 души. Повече от половината са жени. Възрастовият диапазон е между 40 и 69 години. Участниците в проучването попълнили дневници за храненето си през целия ден в периода 2009-2012 година. Установени са случаи на рак и смъртни случаи от рак.

 

Средно почти една четвърт (22,9 %) от диетата на участниците в проучването се е състояла от силно преработени храни. Това включва чипс, колбаси, готови сосове и замразени ястия. Една четвърт е малко в сравнение с други проучвания. Понастоящем се смята, че повечето хора в Европа покриват половината от дневния си хранителен режим със силно преработени храни.

 

При тези, които не консумират или почти не консумират силно преработени храни, вероятността да развият рак е най-малка. При всяко 10-процентно увеличение на консумацията на силно преработени храни заболеваемостта от рак се увеличава с 2%, а смъртността от рак - с 6%. Яйчниците изглежда са особено чувствителни към замразена пица и бисквити. Тук броят на раковите заболявания се увеличава с цели 19% на всеки 10% увеличение на консумацията на силно преработени храни! Тревожни цифри, тъй като ракът на яйчниците е петият по честота рак при жените.

 

Силно преработените храни съдържат възможно най-евтините съставки, за да могат компаниите да реализират възможно най-голяма печалба. Евтините съставки обикновено са с много ниско съдържание на есенциални вещества.

 

Силно преработените храни се разпознават по количеството на изброените съставки върху опаковката. Многото съставки означават висока степен на преработка. Тези храни са особено проблематични, ако съдържат консерванти, ароматизатори, стабилизатори и други добавки. Лесно можете да разпознаете тези вещества, защото имената им не означават нищо за вас.

 

Много по-здравословни са храните, които изобщо не са преработени или са леко преработени. Маруля, морковите, броколите изобщо не са преработени. Фъстъченото масло, което съдържа само фъстъци, се смята за леко преработена храна, защото ядките са били смлени. Най-общо казано:

 

Колкото по-малко съставки, толкова по-добре.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Chang K, et al. Ultra-processed food consumption, cancer risk and cancer mortality: a large-scale prospective analysis within the UK Biobank. The Lancet eClinicalMedicine. 2023: 101840

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват