Пощальонът на радостта от живота!

Познавате ATФ. Означава Аденозинтрифосфат и е

 

най-важният източник на енергия в света.

 

Но се обзалагам, че все още има няколко неща, които не знаете за АТФ? Позволете на света, на вашето тяло да ви изненада:

 

5 (безумни) факта за АТФ

 

 1. Количеството АТФ, което се произвежда ежедневно в организма на физически активен човек, е приблизително равно на телесното тегло.

  При физически неактивните хора то е само наполовина.

  Тъй като АТФ се разгражда отново веднага, той не променя телесното тегло.

   

 2. По време на тежко физическо натоварване производството на АТФ се увеличава до 0,5 kg в минута. По време на едночасово бягане се генерират около 30 kg молекули АТФ. Допълнителният АТФ подобрява мускулната сила и дава мощност.

   

 3. АТФ е не само централен носител на енергия, но действа и като невротрансмитер и като такъв предава информация между клетките. Следователно АТФ не само осигурява енергия за всеки отделен процес в организма, но и допринася за неговото управление.

  Заедно с други невротрансмитери той определя например колко бързо бие сърцето ни.

   

 4. АТФ участва и в предаването на нервните импулси на сетивните органи и ни помага да виждаме, миришем, чуваме, вкусваме и усещаме.

   

 5. АТФ ви прави умни. Колкото повече енергия има за мозъчните клетки, толкова по-бързо могат да се създават те и да изграждат неврони мрежи. Недостигът на енергия може да доведе до патологични когнитивни промени, като например деменция в напреднала възраст. Тогава липсва и енергия за важни задачи по почистване и възстановяване на тялото.

 

Интересно! Знаехте ли тези неща?

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват