Рак на гърдата? Лъжливите ползите от мамографията!

Ако 1000 жени си правят редовно мамография в продължение на 10 години, 3 от тях ще умрат от рак на гърдата. Ако 1000 жени НЕ ходят на мамография, 4 ще умрат от рак на гърдата. Така, че в абсолютни цифри само една жена от 1000 наистина има полза. В относително изражение се казва, че мамографията би намалила смъртността с 25 %. Ако искате да продадете скринингови програми, няма да рекламирате с абсолютни числа (една на хиляда), а ще рекламирате относителната полза от 25 %, която обичат да закръглят до 30 %. По мое мнение това е подвеждаща реклама, на която се хващат дори някои лекари. На конгрес на гинеколозите в Берлин 66 % от гинеколозите успяха да интерпретират правилно цифрите, но 34 % за съжаление не успяха. За обикновения човек това е още по-трудно!

 

По принцип колкото по-често се рекламира мамографията, толкова повече се надценяват ползите от нея. По същия начин при честите скринингови прегледи съществува риск от "прекомерна употреба". Диагностицират се и се лекуват образования в гърдата, които вероятно никога не биха станали забележими през живота на жената. Такива образования растат много бавно, или дори не регресират. Много от жените са подлагани на операция, химиотерапия и лъчетерапия без да има никаква нужда (!!!)!

 

Аз съм категорично против мамографията, която често е болезнена. Първо, заради излагането на радиация и второ, заради честите фалшиво положителни резултати. Добре е да разчитате на редовното палпиране на гърдите, ултразвука и в случай на съмнение, на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Последният има много по-нисък процент на грешки и НУЛЕВО излагане на радиация.

 

Надявам се, че тази информация ще ВИ помогне да осъзнаете каква е изстината и сериозно да се замислите!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват