Релаксирайте, вместо да боядисвате косата си!

Стресът води до посивяване на косата, това е известно отдавна. Точните механизми все още не са напълно проучени. Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк са открили нещо изумително:

 

Косата, която вече е посивяла, може да възвърне първоначалния си цвят, когато психическият стрес отшуми.

 

Въпреки това, според съвременното състояние на науката, това е възможно само в началния процес на посивяване. Вероятно има момент, след който няма връщане назад. Тогава косата, която вече е посивяла, не може да възстанови първоначалния си цвят.

 

Разбира се, новината е чудесна за всички, които не искат да се сдобият с посивяла коса. Но учените се интересуват не само от сивите коси. Те виждат в наблюдението си още едно доказателство,

 

че процесът на стареене е обратим.

 

Стареенето е преди всичко загуба на енергия. Същевременно има редица проучвания, които доказват връзката между намаляването на производството на енергия в митохондриите и процеса на стареене. Интересно е, че учени от Колумбийския университет предполагат, че промените в митохондриите в космените фоликули, където се образува новата коса, водят до посивяване.

 

Митохондриите реагират чувствително на психологически стрес, липса на сън и физически упражнения, но също и на захар и други прости въглехидрати, като например бяло брашно. Ако мини електроцентралите са изложени на тези стресови фактори, те вече не работят така добре. Освен това много от тях умират или част от митохондриите са доведени до един вид програмирана смърт. Това се случва не само в клетките на космения фоликул, но и в други клетки на тялото.

 

Поради загубата на митохондрии клетките имат все по-малко енергия. Липсата на енергия води до типичните промени, които се появяват в напреднала възраст: Увеличаване на заболяванията, увисване на кожата, проблеми с отслабването. Нищо чудно, че сивата коса също се смята за признак на биологична възраст. Ако посивееш рано, биологично си много стар, ако посивееш късно, биологично си млад, независимо от това какво пише в личната ти карта.

 

Когато започнете да виждате първите сиви косми, можете да върнете биологичната си възраст назад. Косата ви ще възвърне първоначалния си цвят.

 

Разбира се за целта е нужна:

 

  • Релаксация,

  • вътрешно спокойствие,

  • може би ще намалите някои от дейностите си,

  • достатъчно сън

  • и превръщането на страха в увереност.

  • Освен това ще са нужни още спортът,

  • зеленчуци,

  • висококачествено месо, яйца и дива риба,

  • допълнителни хранителни добавки

  • и изключване на захарта и другите празни въглехидрати.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Kwon D. Gray Hair Can Return to Its Original Color—and Stress Is Involved, of Course. 22.06.2022. Scientific American. Unter: https://www.scientificamerican.com/article/gray-hair-can-return-to-its-original-color-mdash-and-stress-is-involved-of-course/. Letzter Zugriff: 15.07.2022.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват