Щитовидна жлеза – Важните неща, които трябва да знаем!

Най-честите симптоми на хипотиреоидизъм са умора, безсилие и затлъстяване. Нещо повече, ако хипотиреоидизмът не бъде открит при бебето, развитието на мозъка страда толкова трайно, че завършването на средно образование става невъзможно.

 

По време на рутинните прегледи обикновено се измерва само TSH. Този хормон от хипофизната жлеза, стимулира щитовидната жлеза чрез механизъм за обратна връзка, за да произвежда наистина ефективните хормони fT3 и fT4. Високото ниво на TSH показва хипотиреоидизъм, а ниското ниво на TSH - хипертиреоидизъм.

 

Причините за хипотиреоидизъм могат да бъдат разнообразни. Елементът Йод, аминокиселината Тирозин и микроелементът Селен са най-важните "съставки" за естественото производство на хормони. Ако липсва само една съставка, собственото производство на организма се забавя. Вместо да измерва основните съставки, медицината предписва готовия хормон на щитовидната жлеза. Ако се приема в по-висока доза (> 75 µg) и за по-дълъг период от време (над 2-3 години), щитовидната жлеза атрофира. Това означава, че дори ако Йодът, Селенът и Тирозинът бъдат добавени по-късно, щитовидната жлеза не може да бъде възстановена. Оставате зависими от изкуствените хормони!

 

Забележка: Диагностиката на щитовидната жлеза включва не само измерване нивото на TSH.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзие

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват