Трябва ли да ядем месо?

Ние хората сме върхът, най-добрите ловци на тази планета. Добре, ще го уточня малко по-конкретно: Ние бяхме най-добрите ловци на тази планета. Разхождайки се из града в наши дни, е трудно да си представим това, гледайки днешното ни общество, но все пак е вярно.

 

Как науката е открила това и защо е толкова интересно?

 

Със специален метод на изследване, могат да се определят стабилните изотопи на азота и по този начин да се определи колко протеини е изял човек или животно. Майкъл Ричардс (Michael Richards), като антрополог, използва точно този метод в своите изследвания и открива някои невероятни неща. Всеки от нас със сигурност е наясно, че сме ловували и яли животни за да се изхранваме. Това, което е забележително в този контекст обаче е, че дори ранните хора, преди около 20 000 до 50 000 години, а не само неандерталците, за които вече знаем това, са имали по-висока концентрация на изотопи на азота в костите си, отколкото например лисица, мечка, вълк или хиена.

 

Какво означава това?

 

Означава, че ние хората освен, че сме пасли животни, сме ловували и сме се хранили със същия този улов. В противен случай не бихме могли да натрупаме тази по-висока концентрация на азот. Натрупването на азот в хората или животните е подобно на натрупването на живак в рибите. Малките риби, които се изяждат, имат по-малко натрупан живак, отколкото големите риби, в които се натрупва живак. По този начин едно пасящо животно напълно естествено има по-ниско изотопно съдържание на азот от всеядното животно, например павиан, а то от своя страна има по-ниско изотопно съдържание на азот от месоядното животно, например котка или вълк.

 

Защо това е толкова важно за мен?

 

В продължение на много хилядолетия ние сме били най-добрите ловци. Въпреки, че сега не ловуваме все още се нуждаем от месо, включително карантии и всички важни съставки. Тази сред, тази епигенетика е оформила нас и нашите гени, а също така ни е направила хора на първо място. В статиите си посочвам, че жизненоважни вещества като Холин, Таурин, Карнитин, Омега-3 мастни киселини, Холестерол, В12, Цинк, Желязо, Витамин К2 (легендарният активатор X на Уестън Прайс (Weston Price )) и много аминокиселини могат да бъдат открити само в животинските продукти. Ето защо тези знания са от съществено значение, ако искате да остареете здрави. Защото, поради недостиг на жизненоважни вещества страда и нашата жизненост, нашето здраве.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Isotopic evidence for the diets of European Neanderthals and early modern humans, Michael P. Richards et al., 2009, DOI: 10.1073/pnas.0903821106

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват