Цинк и селен при хранителни алергии
Сподели
Хранителните алергии се увеличават в България и то драстично. Те могат да бъдат доста неприятни. Проявяват се като подуване на устните, езика или небцето, сърбеж и подуване на кожата, диария или повръщане, астма или задух или дори екстремно спадане на кръвното налягане и шок.
Всичко това може да бъде предизвикано от фъстъци, млечни продукти, ракообразни или други храни.
Много от нас имат познати с такива оплаквания
По време на алергична реакция концентрацията на определени защитни вещества, като IgE, се увеличава.Активни стават и други защитни реакции. Това води до възпалителни реакции, които се проявяват като подуване, сърбеж или други симптоми. Както вече споменахме, хранителните алергии стават все по-често срещани.
Една от причините за алергиите е липсата на цинк и селен.
Ето какво откриват учените във тази връзка:
Правят изследвания на 134 деца с хранителни алергии и 36 деца без алергии.
Те се фокусирали върху нивата на селен и цинк. Определена е и концентрацията на специфичен антиоксидант.
Децата с хранителни алергии имали значително по-малко селен и цинк в кръвта си, а избраният антиоксидант също бил по-малко активен.
Проведените наблюдения показват необходимостта от проследяване на съдържанието на микроелементи в диетата при деца с хранителна алергия.
Потвръждава се, че селенът и цинкът са важни и незаменими микроелементи за нормалното функциониране на човешкия организъм, особено по време на интензивен растеж.
Три до четири процента от българите страдат от хранителни алергии.
Това е така, тъй като живеем в район с недостиг на селен. Това означава, че почвите ни са много бедни на селен, както в цяла Европа. Ако селенът липсва в почвата, той не може да попадне в зеленчуците. Много хора също така консумират храни, които са с естествено ниско съдържание на селен. Спагетите, хлябът или чипсът почти не съдържат селен. За съжаление почти никой не знае за своя дефицит на селен, защото кой лекар го измерва? Вашият семеен лекар? Рутинно?
Много хора имат недостиг и на цинк, защото стресът, както и всеки вирус, абсорбират цинка.
Когато се огледаме около себе си, виждаме почти само стресирани лица. Тогава вече се досещате и за нивата им на цинк...
Цинкът е един от най-важните минерали и участва в безброй процеси. Цинкът поддържа имунната система в равновесие.
Така, че в последствие и тя не реагира прекомерно на фъстъци или ракообразни..
И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!
Поздрави :)
Катерина Терзиева
Източник: Kamer B, Wąsowicz W, Pyziak K, Kamer-Bartosińska A, Gromadzińska J, Pasowska R. Role of selenium and zinc in the pathogenesis of food allergy in infants and young children. Arch Med Sci. 2012;8(6):1083-1088.