Важни ли са хранителните добавки в напреднала възраст?

По специална молба, днес пиша за хранителните добавки в напреднала възраст. Очевидно съществува погрешно схващане, че човек се нуждае от по-малко жизненоважни вещества в напреднала възраст или, че хранителните добавки причиняват рак. И двете са погрешни! Особено в напреднала възраст много хора биха имали полза от хранителните добавки. В домовете за стари хора и болниците храната е най-лошата, която съществува. Много хора се разпадат бързо, щом се преместят в "старческия дом". Мъртва храна, често полуфабрикати, които просто се претоплят. За щастие има и някои похвални изключения.

 

Особено възрастните хора много често страдат от недостиг на Витамин D. Малко слънце дори през лятото, защото възрастните хора се намират предимно в затворени помещения. Високите дози Витамин D, Витамин C и витамини от група В често могат да направят чудеса и да възродят духа им.

 

Клетки растат и фонкционират по-добре под въздействието на витамините от група В и Фолиевата киселина. Хора трябва да обръщат внимание и да поддържат високи нива на тези важни витамини. В случай на рак са много важни Витамин С, Селен, Омега-3 мастни киселини и т.н., които потискат растежа на рака.

 

Не на последно място, човек винаги трябва да обръща внимание на високото ниво на протеини. Особено за по-възрастните хора. Защото мускулите и костите се състоят от протеини. Остеопорозата в напреднала възраст обикновено се развива, когато нивата на протеини са били ниски дълго време. Жените са в по-неблагоприятно положение, когато раждат деца, кърмят и имат менструация, защото произтичащите от това загуби на протеини не се компенсират през целия им живот. Когато при остеопороза се предписва калций, това обикновено е грешка. Това е така, защото свободният калций в кръвта е висок, той се освобождава от разрушената кост. С други думи, калция не е липсващият елемент! Следователно е много по-важно да се дават протеини. И не: Протеинът не уврежда бъбреците!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват