Възпаления, които не усещате!

Острите възпаления са най-нормалното нещо на света. Те се появяват при заздравяване на ожулвания или порязвания, по време на грипоподобни инфекции или стомашно-чревни инфекции. Острите възпаления привеждат организма в ред, когато нещо не е наред. Те са придружени от подуване, зачервяване, топлина и болка. След няколко дни или седмици възпалението отново изчезва, всичко е наред.

 

Хроничните възпалителни реакции са различни. Те се наричат още Silent Inflammation, което се превежда като тихо възпаление. Това е добро име, защото за разлика от острото възпаление, тихото възпаление не се усеща директно. Нищо не боли, нищо не е подуто или зачервено. Фатални са, защото са много по-тежки от острите възпаления.

 

Тихите възпаления са в основата на всички хронични заболявания като рак, СДВХ, депресия, сърдечносъдови заболявания, диабет, автоимунни заболявания, алергии или болестта на Алцхаймер.

 

Какво ги причинява?

 

Захар и брашно: Тези храни са основната причина за тихите възпаления. От една страна, при използването им за производство на енергия се образуват много свободни радикали, което от своя страна води до тихо възпаление. От друга страна, броят на вредните бактерии в червата се увеличава, когато се консумират много захар и брашно. Когато тези бактерии умират, те освобождават така наречените липополизахариди, или накратко ЛПЗ. Подобно на всички останали чревни бактерии, те умират много бързо и в много голям брой. Вредните ЛПЗ се натрупват, което води до тихо възпаление.

 

Затлъстяване: В мастните клетки непрекъснато се образуват провъзпалителни вещества, което води до засилено тихото възпаление.

 

Високо съдържание на Омега-6 растителни масла и нисък прием на Омега-3 мастни киселини: Дисбалансът между Омега-3 и Омега-6 мастни киселини също допринася за тихото възпаление. Повечето хора днес консумират твърде много Омега-6 и твърде малко Омега-3 мастни киселини.

 

Липса на физическа активност: Мускулите са важно и най-вече основното място за производство на противовъзпалителни вещества. Ако то не се използва, тези противовъзпалителни вещества не се произвеждат, това засилва тихите възпаления.

 

Психологически стрес: Стресът повишава нивото на кортизола и кръвната захар. При постоянен стрес възниква инсулинова резистентност, това допринася за развитието на тихите възпаления.

 

Токсини: Пестицидите, тежките метали и плесените в дома са токсични и водят до тихи възпаления. Дори почистващите препарати и продуктите за лична хигиена съдържат токсични съставки.

 

Как да се справя с тихите възпаления?

 

На хартия е просто: С много прясно приготвени зеленчуци и здравословни мазнини, като тези, които се съдържат във висококачественото месо, рибата и зехтина. С попълване на дефицитите в хранителните вещества, особено с приемане на Омега-3 мастни киселини. Хранене с ниско съдържание на въглехидрати и физически упражнения. С достатъчно сън и активна релаксация, като медитация, дихателни упражнения, йога или алкални вани.

В реалния живот прилагането на всички тези точки не винаги е лесно. Въпреки това мнозина са успели! Те не искат да се връщат към старият си начин на живот, защото сега живеят и се чувстват много по-добър!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват