Високо кръвно налягане? Правилните мерки!

Сърцето е двигателя на живота, то изпомпва около 10 000 литра през кръвоносните ни съдове всеки ден. Ние измерваме налягането, което сърцето трябва да упражнява, за да направи това, с две стойности: Горната (систолична) стойност на кръвното налягане е налягането, което се създава, когато сърцето работи. По-ниското (диастолично) налягане е стойността, която остава по време на сърдечната пауза - интервалът между два сърдечни удара.

 

Тези стойности не трябва да надвишават 140 до 90 mm/Hg в покой. По време на натоварване по-високите стойности са физиологични и не изискват лечение. Ниското кръвно налягане е само субективно неприятно, но гарантира дълъг живот. Симптомите тук са замайване при прекалено бързо ставане или затруднено стартиране сутрин.

 

Високото кръвно налягане обикновено не се усеща. Затова то се причислява към "тихите убийци". Високото кръвно налягане уврежда кръвоносните съдове в дългосрочен план и може да доведе до инфаркти и инсулти. Ето защо прагът за предписване на антихипертензивни лекарства е нисък сред лекарите. За съжаление много терапевти искат да използват медикаменти, за да постигнат нива на кръвното налягане, подобни на тези на младо момиче, особено при по-възрастни хора. Това обаче често създава повече проблеми, ако тук се превиши границата. Важно е да се знае дали кръвното налягане спада през нощта или остава високо. Последните са с по-висок риск и поради това е по-вероятно да се наложи лечение.

 

Най-важната мярка за хора с високо кръвно налягане е умерената, но ежедневна тренировка за издръжливост. Това понижава кръвното налягане, а обикновено и теглото. А за всеки свален килограм кръвното налягане спада с 3 единици.

 

Друга доста ефективна мярка е приема на аминокиселината Аргинин и минерала Магнезий. И двете отпускат кръвоносните съдове, което понижава налягането. Да не забравяме и релаксацията на ума (медитацията). Това особено понижава долната стойност на кръвното налягане, известна още като стойност на стреса.

 

Заключение: При високо кръвно налягане не посягайте веднага към фармацевтичните лекарства, който само прикриват проблема и подтискат симптомите! По-ефикасният и безвреден начин е спорта и незаменимите вещества Аргенин и Мгнезий (ще намерите продуктите най-долу ⬇️)!

 

И не забравяйте, здравето е лизна отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват