Води ли вегетарианството до депресия?

Учени от Бразилия са изследвали точно този въпрос. Не се притеснявайте, изследването не е финансирано от месната индустрия, а от Бразилското Министерство на здравеопазването, съвместно с Министерството на науката, технологиите и иновациите.

 

Резултатът е ясен: Съществува връзка между отказа от месо и депресията.

 

Хората, които са се определили като вегетарианци, са били два пъти по-застрашени от депресия в сравнение с хората, които ядат месо. Това е резултатът от проучването, обхванало 14 216 мъже и жени на възраст от 35 до 74 години. Както консумацията на месо, така и депресивните разстройства са били определени чрез въпросници.

 

Проучването има две слабости. От една страна, то не измерва снабдяването с незаменими и функционално важни аминокиселини и други основни хранителни вещества в кръвта. От друга страна, не се дава причинно-следствено обяснение защо въздържането от месо увеличава риска от депресия.

 

Връзката между въздържането от месо и депресията вече е установена и в други проучвания. В една научна статия, учените дори се натъкват на парадокс. Средностатистически хората, които са отворени и склонни да експериментират, по-рядко са засегнати от невротично поведение или депресия. За разлика от тях, обратното е вярно за тези, които се хранят с намалено количество месо. Те били по-малко отворени към нови преживявания и в същото време страдали по-често от невротично и депресивно поведение.

 

Добри изследвания, които установяват причинно-следствена връзка между храненето и здравето, са почти невъзможни за осъществяване. Храненето е твърде сложно. Дори месото не е едно и също. Месото на елен, който цял живот се е движил свободно в гората и се е хранил по естествен начин, е здравословно. Месото на угоена крава, която е прекарала живота си в обора и е получавала концентриран фураж от царевица, соя и пшеница, вместо трева и е била третирана няколко пъти с антибиотици, не е здравословно (!!!). Всичко това и още много други неща трябва да се вземат предвид при изследванията на храненето и здравето.

 

Въпреки слабостите, резултатът на бразилските учени е интересен. Той оспорва широко разпространеното мнение, че вегетарианците живеят по-здравословно.

 

Опитат на жена ми с вегетарианството потвърждава бразилското изследваме. Девет години вегетарианството доведоха до сериозни дефицити на повечето есенциални вещества в кръвта. Липсата на протеин беше изключителна сериозна и това доведе до анемия и депресивни състояния.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Послепис: Не вярвате на написаното по-горе?! Измерете нивата на есенцилните си вещества в кръвта и сами ще се обедите!

 

Източник: Kohl IS, Luft VC, Patrão AL, Molina MDCB, Nunes MAA, Schmidt MI. Association between meatless diet and depressive episodes: A cross-sectional analysis of baseline data from the longitudinal study of adult health (ELSA-Brasil). J Affect Disord. 2023;320:48-56.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват