Здравословно дълголетие

Една трета е генетично, а две трети е начинът на живот, който определя потенциалната ни възраст. Въпреки това има хора, които живеят значително по-дълго от средното.

 

Село Огими се намира в северната част на селския район на японския остров Окинава Хонту. Там има една поговорка: "На 80 години си само младеж. Ако на 90 години предците ти те призоват на небето, помоли ги да изчакат, докато станеш на 100 години - тогава можеш да помислиш за това".

 

Народът Хунза живее в Каракорум. Техните предци някога били мъдро оставени от Александър Велики по време на походите му, за да могат по-късно да носят товара на алпинистите до Нанга Парбат (8125 м). Хунза се смятат за най-здравите хора в света, защото сред тях има голям дял столетници. Твърди се, че жените там все още раждат деца на възраст над 60 години. Ракът е почти непознат, както и сърдечните заболявания, диабетът, високото кръвно налягане и алергиите.

 

И двата народа се радват на голям дял натурални храни. В Япония традиционно с много риба и 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Хунзите имат още едно "предимство" - а именно недостиг на храна. Те се хранят само два пъти дневно. От проучвания върху животни знаем, че намаляването на калориите насърчава дълголетието. Голям компонент от диетата на хунзите са и кайсиевите ядки, богати на витамин В17. От природната медицина знаем, че В17 предпазва от рак.

 

Умствената релаксация също е част от дълголетието. В цяла Япония хората говорят за "времето на Окинава". Това означава, че хората там не са толкова пристрастни към времето.

 

Кредото на хунзите, които практикуват много йога и медитация, е: Вчерашният ден вече е отминал, утрешният още не е дошъл. Това аз наричам живот в настоящето.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце.

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват