Животът е ДЕЙСТВИЕ!

Платон е бил мъдър човек. Той е основал академия. Там е преподавал. Въвел ни е в "царството на идеите", което е изпълнено с "благодат и мир, хармония и писани думи".

 

Още тогава това е било опровергано от практиците. Например от Филотекстос от Херсонес, един (незначителен) опонент. Който издигнал глас до възклицанието:

 

"Престанете да търсите скрити идеи, ключове към цялото или върховен смисъл! Престанете просто да четете и ЖИВЕЙТЕ!

 

Но не вярвам - отвърна той по-нататък, - че ще ме послушате. Вие ще продължите, нетърпеливи, дребни като буквите на азбуката, обсебени от идеята да проникнете до истината чрез словото и диалога. Само Зевс знае колко текста, колко теории, измислени и записани с перо и мастило, ще доминират в живота на хората в бъдеще и глупаво ще променят хода на времето."

 

Наистина казано. Има нещо вярно. ДЕЙСТВИЕ вместо СМЕТКА. Още преди повече от 2000 години. Винаги ми идва наум, когато слушам високо ерудирани, научни беседи сред българските професори. По телевизията.

 

И по телесните форми на учените разпознавам, че думата живот им е доста чужда. Защото

 

Животът е движение. Движението е енергия.

 

А дали човек се движи всеки ден, дали тича всеки ден, може да се разбере... като го погледнеш. Също и по блясъка в очите му.

 

Вътрешната енергия ... противоположността на примирението. Това ми напомня: Медицина на примирението. Аз (вие също?) се сблъсквам с нея всеки ден.

 

Изход? ДЕЙСТВИЕ. Нали осъзнавате, че здравето е ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ и силата е във ВАШИТЕ РЪЦЕ!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват