АСТАКСАНТИН

Освен хранителни вещества като въглехидрати, протеини и мазнини, природата ни предлага и много зеленина: салата, зеленчуци и плодове. Тяхното предназначение е да ни снабдяват с фибри, но най-вече да доставят антиоксиданти.

 

Познати на повечето от вас като Витамин С и Витамин Е. Витамин С - за водоразтворимите, а Витамин Е - за мастноразтворимите системи в организма.

 

Когато изучавате антиоксидантите, разбирате и научавате колко важни са те за поддържане на здравето, особено за поддържане на младостта и работоспособността. Научавате също, че има много по-ефективни вещества от Витамините С и Е.

 

Например Глутатион (за повече информация кликни тук...). Най-силният антиоксидант в клетката. Например Алфа-Липоева киселина. Тези изключително мощни чудодейни вещества включват също

 

АСТАКСАНТИН (ASTAXANTHIN)...

 

Той е каротиноид. Един от червените пигменти в природата. Съдържа се в скаридите, раците и сьомгата, но също и в цветните плодове. Всички познаваме Бета-Каротина. Като прекурсор на Витамин А той е мастноразтворим. Също като Витамин Е.

 

Астаксантинът може да направи повече. Може да направи много повече. Това изречението ме убеди:

 

"Като антиоксидант в митохондриите (т.е. електроцентралите на клетките; там се създава животът) той е около 550 пъти по-ефективен от Витамин Е."

 

Боже мой! Напълно различно измерение. Не знаех това преди. Добавете към това:

 

Астаксантинът е много по-ефективен от повечето други антиоксиданти, тъй като може да проникне както през водопоглъщаштите, така и през водоотблъскващия слой на клетъчната мембрана.

 

Водопоглъщащ: външната част на клетката. Витамин С също атакува тук. Водоотблъскващ: Вътрешният слой на клетъчната мембрана. Тук не влизат нито Бета-Каротинът, нито Витамин Е. Това е запазено за Астаксантина.

 

По този начин клетката е едновременно защитена отвън и отвътре срещу свободните радикали, от окисление (вредно).

 

Астаксантинът е много добре проучен. Също и в ежедневието. И е доказано, че помага срещу

 

физическо и умствено изтощение.

 

Например в продължение на 8 седмици на изследваните лица многократно са били поставяни аритметични задачи, които те е трябвало да решат за определено време. В същото време физическото натоварване се симулира на велоергометър.

 

Резултат: Астаксантинът подобрява способността за концентрация, мотивацията и настроението на изследваните лица. Усещането за изтощение след физическо натоварване също намалява.

 

С други думи: не се нуждаете от Риталин. Не се нуждаете от Амфетамини. Всички средства, с които можете да отложите физическото и психическото изтощение. Няма никакъв проблем. Човечеството живее и обича стимулантите. Само, че мъдрият човек научава, че природата разполага и с безвредни вещества.

 

Които, разбира се нямат толкова драстичен ефект, но трябва да се използва в ежедневието.

 

От години приемам по 4 - 8 mg на ден и нямам нужда от стимуланти.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: DER PRIVATARZT (Немско списание).

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват