Без холестерол не можете!

Холестеролът е жизненоважно вещество, но както навсякъде другаде, дозата прави отровата.

 

Холестеролът е незаменим компонент на всички клетъчни мембрани. Той формира основната структура за образуването на жлъчни киселини, както и на няколко хормона, като кортизол, естроген и тестостерон. Витамин D също се образува от основната структура на холестерола. Така че не можете да минете без холестерол. Само високите нива на холестерол могат, но не е задължително да доведе до калциране на съдовете.

Горната граница обикновено се счита за 200 милиграма на децилитър (до 5 милимола на литър). Както е известно, трябва да се прави разлика между "добрия" HDL холестерол и "лошия" LDL холестерол. Още по-важен от общия холестерол е коефициентът на общия холестерол, разделен на HDL холестерола: колкото по-ниска е тази стойност, толкова по-добре. Стойности над пет се считат за тревожни. Не че веднага ще паднете мъртви. В дългосрочен план обаче рискът от калциране на кръвоносните съдове с последващи заболявания като инфаркт, инсулт и постепенно оглупяване се увеличава значително. Ако, от друга страна, коефициентът е два, тогава човек вероятно няма да умре от широко разпространеното заболяване артериосклероза и трябва да избере нещо друго.

 

Спазване на индивидуалните ограничения

 

По-голямата част от холестерола се произвежда от самия организъм. Следователно има огромни индивидуални различия. В някои семейства се наблюдава и генетично обусловено повишение на холестерола. Други хора приемат повече холестерол с прекалено мазна храна. За да се направи разграничение, винаги трябва да се определят и триглицеридите, които са зависимите от храната мазнини. Ако те са повишени (над 100 милиграма на децилитър), обикновено става дума за грешка в диетата. Ако тя се коригира, холестеролът обикновено също спада. Ако триглицеридите са ниски, диетите са безполезни за понижаване на повишения холестерол. Единственото нещо, което помага, са упражненията. Умерената аеробна тренировка за издръжливост, кара мускулите да изгарят мазнини вместо захар - денонощно, дори когато лежите в леглото и спите.

 

Трик за тези, които не обичат да се движат

 

Има още един трик за стимулиране на постоянното изгаряне на мазнини: намалете въглехидратите или, ако е възможно, ги изключете напълно. Ако консумирате въглехидрати при всяко хранене, ще предизвикате редовно освобождаване на хормона инсулин. Това гарантира, че захарта от въглехидратите винаги се изгаря първа. Когато захарта изчезне, неминуемо се появява ново чувство на глад. От друга страна, без въглехидрати и инсулинов капан се чувствате много по-малко гладни и същевременно помагате за изгарянето на мазнините. Запомнете: Не можете да изгаряте мазнини с инсулин в кръвта.

Диетичните фибри също намаляват холестерола по заобиколен начин. Псилиумът (индийски живовляк) набъбва 20 пъти в червата и по този начин свързва много жлъчни киселини, които след това се извеждат от организма. След това черният дроб трябва да произвежда нови жлъчни киселини, при което свободният холестерол, който е в кръвта се използва като суровина за произвеждането на жлъчни сокове. За съжаление много лекари рефлекторно предписват лекарства за понижаване на липидите в кръвта при висок холестерол, които практически нямат никакъв ефект, освен многото странични ефекти. Козметично, нивото на холестерола в кръвта намалява - но не и рискът от сърдечен удар или инсулт. Само в България харчим един милиарда лева за тези безсмислени, но опасни лекарства!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват