Бета-каротин- естествената слънцезащита на тялото

Бета-каротинът е естествена слънчева защита. Умен фотопротектор. Това означава, че той предпазва от опасната UV радиация, която е част от слънчевата светлина. Бета-каротинът се съдържа в червените, жълтите зеленчуци и плодове. Растенията се предпазват от UV лъчите с помощта на веществото. Когато ядете Бета-каротин, той попада в кожата ви и служи за същата цел. Бета-каротинът е нещо като слънцезащитен крем отвътре.

 

Ако прекарвате твърде много време на слънце, получавате слънчево изгаряне. Всички сме преживели това болезнено. Промените по кожата са подобни на тези при изгаряния от първа и втора степен. Кожата е зачервена, подута и болезнена. Преди да се появи слънчево изгаряне, може да има само зачервяване на кожата, което изчезва след няколко часа. Въпреки това и двете са възпалителни реакции, клетките са увредени. За да се излекуват клетките или да се разрушат твърде увредените клетки, имунната система се активира. Налице е възпалителна реакция.

 

Много проучвания показват, че Бета-каротинът предпазва кожата, като я прави по-малко чувствителна към UV лъчите. Това обаче не се случва веднага, а зависи от продължителността на приема и дозата. В едно проучване дневна доза от поне 12 mg е дала желания ефект след около седем седмици. Лично аз приемам около 50 mg дневно. Между другото, и през зимата. Следва обосновка:

 

Виждате слънчевото изгаряне отвън. Много повече неща се случват вътре в клетките. Наред с други неща, митохондриите, електроцентралите, с които клетките произвеждат енергия, са увредени. Бета-каротинът защитава митохондриите!

 

Бета-каротинът се превръща частично в Ретинол в организма. Ретинолът е молекула, която принадлежи към групата на Витамин А. Няколко различни химични съединения се наричат Витамин А. Ретинолът е необходим за растежа на нови клетки. Тъй като кожата се обновява особено бързо, тя се нуждае от много Ретинол. Бързо обновяващата се кожа е пухкава и еластична. Каква е вашата кожа "твърде суха"?! Бързо обновяващата се кожа е склонна да остане здрава... и т.н. и т.н.

 

Така че Бета-каротинът защитава кожата ви трикратно:

 

  • Той улавя вредните UV лъчи,

  • защитава митохондриите

  • и стимулира растежа на нови кожни клетки.

 

С други думи, той поддържа кожата млада. Още едно парче от пъзела!

Моето предложение за Вас:

 

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Schagen SK, Zampeli VA, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):298-307. doi:10.4161/derm.22876

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват