Витамин Е – може много!

Ако имаше "Оскар" за най-важния микроелемент, той вероятно щеше да бъде присъден на Витамин Е. Това е така най-вече, защото Витамин Е поддържа здравето на сърцето и кръвоносната система здрави, а сърдечносъдовите заболявания са причина номер едно за смърт във всички западни индустриални страни. В проучване на Харвардския университет с 2002 участници, които са приемали 400-800 I.Е. дневно, процентът на смъртност от болести на сърцето и кръвоносната система е намалял. При прием на Витамин Е всекидневно, броят на инфарктите намалява със 77%, а смъртността от сърдечни заболявания - с 47%.

 

👉Какво се случва, когато редовно приемаме витамин Е? Витаминът предпазва стените на артериите от полепването на LDL холестерол по тях. Когато се образуват достатъчно количество плаки, те възпрепятстват притока на кръв. Витамин Е понижава LDL холестерола и триглицеридите в кръвта и същевременно повишава (добрия) HDL холестерол. Освен това Витамин Е понижава нивата на инсулина и предотвратява увреждането на сърцето, причинено от недостиг на магнезий или недостатъчно снабдяване с кислород. Той помага да се предотврати слепването на тромбоцитите, което може да доведе до инфаркт или - ако е засегнат мозъкът - до инсулт.

Значението му на антиоксидант го прави един от най-важните помощници в защитата от заболявания, които в крайна сметка се дължат на разрушителното действие на свободните радикали върху клетките. Те включват рак, увреждане на нервите, загуба на мозъчни клетки (Алцхаймер) и някои имунни дефицити. Подобно на Витамин С, препоръките за дневен прием, дадени от WHO (със 17 I.E.), изглеждат остарели. ☝️

 

Според актуалното състояние на научните изследвания, поне в САЩ, за поддържане на оптимално здраве се препоръчва дневен прием от 400-1200 I.U. ❗️При сърдечни заболявания, но също така и при пушачи, бременни жени или спортисти се препоръчват дори по-високи дози. Дози до 3200 I.U. се смятат за напълно безопасни, а страничните ефекти (напр. гадене) са много редки. Може да се случи така, че кръвното налягане на хора, които вече страдат от високо кръвно налягане, да се повиши леко при прием на витамин Е. Това важи с особена сила, ако дневният прием не се увеличава постепенно. Трябва да се вземе още една предпазна мярка: Витамин Е не трябва да се приема преди операции поради свойствата му да разрежда кръвта.

 

Естествената форма на Витамин Е, d-алфа-токоферол, извлечена от растителни масла, се усвоява по-добре от организма в сравнение със синтетичните варианти. Естественият алфа-токоферол е член на семейството на токоферолите, чиито други братя и сестри, особено гама-токоферолът, и техните братовчеди - токотриенолите, също имат значителни свойства за укрепване на здравето, за които напоследък се съобщава много. Следователно за оптимално използване е подходящо да се доставя d-алфа-токоферол заедно с другите токофероли. Тези комбинации се наричат "смесени токофероли". 0,7 mg витамин Е съответства на 1 I.E.

 

👉Който приема препарати с неорганично желязо по време на бременност, трябва да приема Витамин Е поне осем часа преди или след това, тъй като неорганичното желязо разрушава Витамин Е. За разлика от тях органичните комплекси на желязото, например аминокиселинни хелати, не разрушават витамина. Съществува и допълнителна нужда от Витамин Е, когато в питейната вода има ХЛОР (т.е. в нашата чешмяна вода)📍.

 

Може би би било разумно жените по време на бременност да увеличат приема на Витамин Е. Може да е полезно да се приемат 400 и 1200 I.U. дневно, като приемът се увеличава постепенно в продължение на няколко седмици. Бременните или кърмачките, както и тези, които приемат хапчета или хормони, се нуждаят от повече Витамин Е.

Повишената нужда се дължи и на храненето с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини.

Витамин Е е много важен за здравото сърце. За да се предотврати артериосклерозата, е важно не само да се намалят повишените нива на липидите в кръвта и високото кръвно налягане, но и да се осигурят достатъчно микроелементи, особено Витамин Е.

 

Моят личен опит с Витамин Е е изключително положителен. При последната настинка, приех 4х1 Витамин Е Tокотриеноли forever young и на следващата сутрин се събудих напълно здрав. Интересното е че, същото се случи и с моята любима съпруга. Последната настинка със сигурност беше от модерните :) Чудесата се случват но за тях са нужни ДЕЙСТВИЯ!!!

 

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват