Деменция

 

При деменцията превенцията е особено важна. Защото деменцията се развива постепенно. И, когато тя стане забележима, влакът е отпътувал много преди това.

 

По принцип, различаваме няколко вида деменция. При съдовата деменция причината е нарушение на кръвообращението, причинено от калциране на кръвоносните съдове в мозъка. При невронната деменция (сенилна деменция, болест на Алцхаймер) синапсите и дендритите - магистралите за предаване на данни в мозъка - са разрушени. И накрая, съществува т.нар. диабет тип 3, при който мозъкът на любителя на сладкото е бил заливан със захар толкова често в миналото, че тя вече изобщо не достига до мозъчната клетка. Тогава мозъчната клетка атрофира в изобилие.

 

Така, деменцията не пада от небето. И трите вида могат да бъдат преодолени с много упражнения и правилно хранене. Аеробните упражнения за издръжливост, тренират мускулите за изгаряне на мазнини. Така изгорените мазнини не могат повече да се отлагат в кръвоносните съдове. Освен това физическите упражнения са ключов стимул за създаването на нови мрежи от мозъчни клетки. Това е впечатляващо доказано от немския спортен лекар проф. Вилдор Холман. Противно на предишните мнения, мозъчните клетки могат да се възстановяват и да образуват нови синапси. И накрая, физическите упражнения изгарят излишната захар, която е по-добре да намалите от самото начало.

 

Разбира се, вредни вещества като алкохол, много вредни мазнини и недостиг на аминокиселината L-Серин също играят роля. От друга страна, интелектуалната дейност, широките интереси и хуморът са тор за мозъка. Говорейки за хумор: някакви шегаджии твърдят, че на къщата, в която е роден Алоис Алцхаймер, е поставена плоча със следния текст: "Скъпи Алоис, никога няма да те забравим!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват