Депресия? Аминокиселините стават все по-важни!

 

Хубаво малко, чисто ново (2021 г.) проучване, което отново трябва да ни напомни един ПРИНЦИП: Хората имат въшки и бълхи. Не забравяйте и кърлежите, акарите и т.н.

 

Преведено за стотен път: Моля, никога не вярвайте в една единствена кауза.

 

По-конкретно: Моля, не вярвайте, че наистина и безопасно можете да се справите с депресията си с помощта на Триптофан, т.е. повече Серотонин. В най-добрия случай това ще бъде успешно в отделни, щастливи  случаи. Квинтесенцията на следващото изследване е - вече сте запознати:

 

Депресия? Аминограмата трябва да е правилна. И трябва да е пълна!

 

Отправната точка е случайно откритие. Пациентите с изразена депресия (голяма депресия) са показали ниски нива на трите аминокиселини с разклонена верига (BCCA), а именно Валин, Левцин и Изолевцин, при анализа на кръвта. Съвпадение?

 

Проведено е проучване върху 3175 души (18-55 години). Резултат: Участниците с най-висок прием на BCAA са имали значително по-малко депресия и тревожност.

 

В началото неочаквано. Всички знаем, че така наречените ароматни аминокиселини Триптофан, Тирозин и Фенилаланин действат като прекурсори на невротрансмитерите. Което се изразява в типичните психотропни лекарства.

 

Които (забележително!) искат да повишат нивото на тези невротрансмитери, на тези посланически вещества, на тези хормони на щастието по косвен начин. С всички известни странични ефекти. Всичко това работи и по естествен, т.е. директен начин... без странични ефекти!

 

Новото сега е връзката между ВСАА (повишена издръжливост!), отдавна позната на спортистите, и психичното здраве. Разбира се, това не е нещо ново за нас.

 

Ако депресията означава тлеещ огън в мозъка, т.е. възпалителна реакция, то ако искате да премахнете това възпаление, се нуждаете от компетентна имунна система, т.е. със сигурност от оптимална Аминограма.

 

Разбира се, не е случайно, че след стрес, след болка, след развод, след емоционално страдание Триптофанът в частност (като отделно вещество) осезаемо намалява в Аминограмата и липсва. Ето защо само Триптофанът може да бъде много полезен.

В случаите на тежка депресия, на продължително страдание обаче е необходимо повече от Триптофан. Нуждаете се от ВСИЧКИ незаменими аминокиселини.

 

И разбира се, също така Витамин D, Цинк, Омега 3 и т.н. и т.н. ... Защо? Защото само с тези вещества имунната система може да бъде напълно описана.
 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави 😊

Георги Терзиев

 

Източник: Koochakpoor 2021, Nutr. J. 20(1):11

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват